Alleen kun je veel, samen kun je alles.

Deze keer het verhaal van Peter Evers over zijn verzamelhobby Papierfabriek Van Gelder Papier. Peter is woonachtig aan de Ugchelseweg tegenover waar eens deze Apeldoorns Papierfabriek heeft gestaan. Op de foto rechts Peter Evers in gesprek met onze verslaggever Stefan Elvers.
Wie wat bewaart heeft wat.

Zoals Peter Evers, wonende aan de Ugchelseweg. Hij spaart alles wat maar met de voormalige Van Gelder Papierfabriek te maken heeft. 

 

Bijna iedere Apeldoorner heeft wel een linkje met Van Gelder. Meestal omdat hij/zij er gewerkt heeft. Of iemand kent die er werkte. Veel familieleden van Peter ook. Hijzelf niet. Wel werden ze overburen in 1985. Dat was zijn eerste verbinding met het bedrijf dat midden jaren 90 definitief de deur sloot.  

 

De verbinding was niet altijd goed tussen Van Gelder en Peter. Sterker nog, hij is gaan verzamelen uit onvrede. Peter: “Met van Gelder had ik een goeie band. Maar die verdween toen het bedrijf in andere handen kwam. De nieuwe eigenaren verbouwden illegaal, een damwand bedierf ons uitzicht. Ik zat ze daarom flink dwars. Om mijn verhaal tegen hen te versterken ben ik me gaan verdiepen in het bedrijf. Zo is het verzamelen begonnen.”

 

Op allerlei manieren probeert Peter aan Van Gelder spullen te komen. Naast oude kranten uitpluizen, op zoek naar artikelen, struint hij regelmatig rommelmarkten af. En van oud- medewerkers en andere bekenden of minder bekenden krijgt hij nogal eens wat 'Van Gelders' toegestopt. 

 

Inmiddels is Peters verzameling allesomvattend. Het schuurtje aan huis ligt vol met krantenknipsels, foto’s, personeelsbladen, briefpapier en watermerken (onder meer met beeltenis van Juliana en Bernhard). En hij heeft attributen als kommetjes, vlaggen en herinneringsmedailles. 

 

“Het mooiste uit mijn verzameling vind ik het kunstwerk van Pieter Puijpen. Deze maakte de kunstenaar ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Van Gelder. Het heeft zelfs in het Coda museum gestaan. Ja daar ben ik heel trots op.”  

 

Laat Peter dus maar fijn Van Gelder verzamelen. “Het leuke is dat aan elk ding wel een verhaal zit. Nee ik krijg er geen genoeg van. Ik probeer deze fabriek en de historie daarvan vast te houden."

 

En zijn vrouw? Peter: “Die vindt het helemaal niks. Zodra zij ‘s avonds een serie gaat kijken, kruip ik weer lekker die schuur in.”

 

OPROEP VAN  PETER: "Heeft u nog spullen van Van Gelder en doet u hier niks meer mee?  Laat het me weten. Ook heb ik een krantenknipsel archief van Apeldoorn waar veel mensen op af komen voor informatie. Dus ook als u krantenknipsels (of oude plakboeken) van deze stad heeft, houd ik mij aanbevolen. Mail naar p.evers@chello.nl