Deze keer het verhaal van Peter Evers over zijn verzamelhobby Papierfabriek Van Gelder Papier. Peter is woonachtig aan de Ugchelseweg tegenover waar eens deze Apeldoorns Papierfabriek heeft gestaan. Op de foto rechts Peter Evers in gesprek met onze verslaggever Stefan Elvers.
Wie wat bewaart heeft wat.

Zoals Peter Evers, wonende aan de Ugchelseweg. Hij spaart alles wat maar met de voormalige Van Gelder Papierfabriek te maken heeft. 

 

Bijna iedere Apeldoorner heeft wel een linkje met Van Gelder. Meestal omdat hij/zij er gewerkt heeft. Of iemand kent die er werkte. Veel familieleden van Peter ook. Hijzelf niet. Wel werden ze overburen in 1985. Dat was zijn eerste verbinding met het bedrijf dat midden jaren 90 definitief de deur sloot.  

 

De verbinding was niet altijd goed tussen Van Gelder en Peter. Sterker nog, hij is gaan verzamelen uit onvrede. Peter: “Met van Gelder had ik een goeie band. Maar die verdween toen het bedrijf in andere handen kwam. De nieuwe eigenaren verbouwden illegaal, een damwand bedierf ons uitzicht. Ik zat ze daarom flink dwars. Om mijn verhaal tegen hen te versterken ben ik me gaan verdiepen in het bedrijf. Zo is het verzamelen begonnen.”

 

Op allerlei manieren probeert Peter aan Van Gelder spullen te komen. Naast oude kranten uitpluizen, op zoek naar artikelen, struint hij regelmatig rommelmarkten af. En van oud- medewerkers en andere bekenden of minder bekenden krijgt hij nogal eens wat 'Van Gelders' toegestopt. 

 

Inmiddels is Peters verzameling allesomvattend. Het schuurtje aan huis ligt vol met krantenknipsels, foto’s, personeelsbladen, briefpapier en watermerken (onder meer met beeltenis van Juliana en Bernhard). En hij heeft attributen als kommetjes, vlaggen en herinneringsmedailles. 

 

“Het mooiste uit mijn verzameling vind ik het kunstwerk van Pieter Puijpen. Deze maakte de kunstenaar ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Van Gelder. Het heeft zelfs in het Coda museum gestaan. Ja daar ben ik heel trots op.”  

 

Laat Peter dus maar fijn Van Gelder verzamelen. “Het leuke is dat aan elk ding wel een verhaal zit. Nee ik krijg er geen genoeg van. Ik probeer deze fabriek en de historie daarvan vast te houden."

 

En zijn vrouw? Peter: “Die vindt het helemaal niks. Zodra zij ‘s avonds een serie gaat kijken, kruip ik weer lekker die schuur in.”

 

OPROEP VAN  PETER: "Heeft u nog spullen van Van Gelder en doet u hier niks meer mee?  Laat het me weten. Ook heb ik een krantenknipsel archief van Apeldoorn waar veel mensen op af komen voor informatie. Dus ook als u krantenknipsels (of oude plakboeken) van deze stad heeft, houd ik mij aanbevolen. Mail naar p.evers@chello.nl


Hieronder veel foto's die oud werknemers van de papierfabriek bekend voor zullen komen. Ze zijn zo goed mogelijk gesorteerd. Door op de foto te klikken krijgt u een vergroting. Moet er om privacy redenen een foto verwijderd worden, stuur mij dan even een email alexschiphorst@gmail.com

Deze foto's komen uit de verzameling van Peter Evers, behalve Foto 013 (fotoholland) Foto151 ( Gert Woutersen en Foto 181 (Anton Vos).

Mocht u een foto voor eigen gebruik willen hebben stuur mij dan een mail.

 U kunt onderaan de pagina reageren op deze bijdrage.


Papiermachines


Schriften-Blocnotes-EnveloppenInpakken-Opslag-TransportActiviteiten in en rond het Apeldoorns-Dieren Kanaal door en voor Van Gelder PapierBouw en sloop activiteitenDiverse foto's


001vgzdeomgevinginharmonie1959.jpg
009VanGelderfanfareDeEendracht.jpg
011vgzapeldoorn25jaarbedrijfsbrandweer1965.jpg
012vgzapeldoorn25jaarbedrijfsbrandweer1965.jpg
013Luchtfotorampenoefening.jpg
014AfscheidsfeestjeRRvandeZeebijboszichtaanderich.jpg
017Labaratorium.jpg
015KleinhuisjeaandeUgchelseweg.jpg
022bijvoeding19415centaJPG.jpg
021bestuur1944.jpg
023bijvoeding19415centJPG.jpg
029koetsopeendrachtstraat.jpg

Hieronder kunt u een reactie plaatsen. ook kun u op een reactie reageren door op het haakje naast het kruisje rechts te klikken.


Reactie plaatsen

Reacties

Marcel palm
10 maanden geleden

Mijn vader henk palm heeft hier ook gewerkt als bankwerker in de werkplaats werd in de oorlog te werk gesteld in halle a/d saale zijn hiervan nog documenten of foto's
Ik ben hier al lang naar op zoek maar er is weinig over terug te vinden
Alvast bedankt marcel palm

Renate docter
2 jaar geleden

Mijn vader Berend Docter was jarenlang machinist in het ketelhuis. Als kind vaan meegeweest naar de fabriek.

G.kool
2 jaar geleden

Mijn opa heeft er ook heel lang gewerkt. Zelfs 40 jaar.Ik heb er 6 foto's van waar hij oa met zijn vrachtwagen op staat

Alex Schiphorst
2 jaar geleden

Mooie foto's. Mijn opa Willem Holdijk heeft er ook 40 jaar gewerkt als stoker in het ketelhuis.

peter evers
2 jaar geleden

zou ik die foto's mogen inscannen voor mijn archief.

groetjes peter evers

Gerrit roerdink
2 jaar geleden

Prachtige foto.s komen mij heel bekend voor van mijn oude werkgever graag contact met hr schiphorst of evers 0641342418

G. Jansen
2 jaar geleden

De Ruitersmolen heeft diverse zaken die herinneren aan Van Gelder Zonen. Kom gerust (op afspraak) een kijkje nemen in Beekbergen.

Alex Schiphorst
2 jaar geleden

Geachte, ik zal het doorgeven aan Peter, dank voor uw reactie.

Peter evers
2 jaar geleden

goedendag .

ik ken de Hr. Zegers goed en heb veel contact met hem gehad. ook daar liggen spullen van mij die ik hem heb gegeven .
maar als ik in de buurt brn kijk ik wel of er iemand aanwezig is. groetjes peter

Peter evers
2 jaar geleden

kunnen wij een keer afspreken

Theo Boerkamp
2 jaar geleden

Erg leuke opnamen, zie ik nu ook eens de binnenkant....Dank je wel.

Gerrit Roerdink
2 jaar geleden

Wat leuk al die foto.s ik daar gewerkt van 1959 _1982 en ben erg geintereseerd in van gelder toen ik zou eens met iemand willen praten over vroeger.de meeste mensen zijn al overleden graag reaktie of dat nog mogelijk is ben zelf ondertussen 88 j maar nog steeds geontereseerd!

Harry Geeraets
2 jaar geleden

Ik ben bij van gelder begonnen in 1973
Roerdink van de drukkerij ken ik wel ik werk er nog steeds al 49 jaar

Will
2 jaar geleden

Beste heer Roerdink, heeft u niet in de proefdrukkerij gewerkt en zich bezig gehouden met offsetdruk? Wat namen: De h.h Zwaal/Quelle/Sjakkie/Klement/Brouwer en vele andere. Machtig mooie tijd. was 18 jaar en werkzaam op afd. Papieronderzoek.. Hartelijke groet, Will

John Barmentloo
2 jaar geleden

Mijn vader heeft er ook gewerkt van voor 1960 tot 1971 toen afgekeurd was marnus barmentloo