Westenenkerpark Apeldoorn

 

Het Westenenkerpark en de Metaalbuurt liggen op het vroegere land van boer Houtjes. In 1917 werd boer Houtjes in zijn boerderij vermoord. Nooit is men achter de toedracht van deze moord gekomen. De boerderij heeft ongeveer op de plek van de muziektent in het Westenenkerpark gestaan, maar die is inmiddels weer verdwenen. Lange tijd werd deze buurt Houtjesdorp genoemd. Vanaf 1924 werd het Westenenkerpark door werklozen als groenvoorziening voor de Metaalbuurt aangelegd.
Om de kinderen en jongeren uit de buurt belangstelling voor de natuur bij te brengen, werd er speciaal een dag georganiseerd waarop zij bomen in het park konden planten. Aan het park werden later ook een kinderspeelplaats en een sportterrein toegevoegd.
Bij de kruising van de Zilverweg en de Koperweg is een ingang van het park. In 1936 werd daar de Gerdes Oosterbeek-bank geplaatst als eerbetoon aan T. Gerdes Oosterbeek. Hij was in de periode 1920-1936 secretaris van woningbouwvereniging De Goede Woning. In de Nieuwe Apeldoornsche Courant van 10 juni 1936 stond een verslag van de onthulling van de bank.
Het Westenenkerpark valt binnen het gebied dat aangemerkt is als beschermd stadsgezicht.

 

 

CODA


Leuk krantenartikel Zuidkrant over het Westenenkerpark

Toen en Nu ingestuurd door Roel van Zeist


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.