Evert Zijlstra

Hallo  allemaal

Ik ben Evert, Evert Zijlstra. Geboren in maart 1947 aan de Paslaan in Apeldoorn.  Toen ik ongeveer 2 jaar was verhuisde mijn vader (Riep Zijlstra) en mijn moeder (Eef Zijlstra van Ark) en mijn zus (Tineke) naar een nieuwbouwwoning en wel in de Diepenbrocklaan op nr. 43. Mijn vader werkte toen bij de Buiscar.

Wat ik me kan herinneren woonde naast ons op 45 de familie Loning, daarnaast op 47 de fam. Meijer. Op 41 de fam. Danzglock, op 39 de fam. Schiphorst op 37 de fam. van Rossum, op 35 de fam.  (weet ik even niet) en op 33 de fam. Dijkstra.

Even wat over mijn buren. Toen mevr. van Rossum (Netty) mij vroeg hoe ik heette, zij ik Evert, nou zei ze volgens mij ben jij Everdina, ik werd boos en zei je bent zelf Dina. En zo is ze haar leven lang (ook toen ze aan de Debussylaan woonde) voor mij Tante Dina gebleven.           

Fam. Schiphorst (ouders en broers en zussen van Alex) Heel fijne mensen. Als ik weer eens in een goeie broek een winkelhaak of gat had, zei Alex, ga meer even mee naar mijn moeder. En dat lieve mensje maakte hem dan weer netjes. (mijn moeder zag het niet eerder dan dat hij uit de was kwam. 

Fam. Danzglok Ik weet dat ze 2 meiden hadden en dat de buurman bij de Eltem werkte. Die meiden heette Joke en Gerrie Toen ik een jaar of 7 was verhuisden zij naar Almelo (hij ging volgens mij met zijn werk mee die kant op) Ze kwamen daar te wonen in de Hazelaarstraat nr.17 (nog steeds onthouden, goed he!)

Aan de andere kant van ons woonde de fam. Loning  met hun kinderen Jennie (helaas vroeg overleden) Gerard, Henkie, Anton en Ria.  Zij verhuisden volgens mij zo’n beetje gelijk met de fam. Danzglock, naar de Deventerstraat, Ben nog wel eens daar geweest. Ze hadden daar heel veel kippen. Die hadden ze trouwens ook al toen nog naast ons woonden. Henkie heb ik later nog wel eens gesproken en van Jenny weet ik dat ze is getrouwd met Kobus Vreeburg, Die fam. woonde op 49

Ook de familie Meijer met hun zonen Gerard en Wouter verhuisden al voor dat wij daar weggingen.

In het blok naast het onze woonden verder nog van Wieren, v.d. Vemde, van de Klei, Snitselaar, Knol        en tegenover ons Thomassen, Vlottes, Speldekamp, Mensen waarvan ik de naam niet meer weet maar wel dat ze een  gr. langharige bruine hond hadden, daarna v.d. Molen.  Ik zal er best wel eens naast zitten of iemand vergeten hebben maar ja, geheugen van iemand van 73 die daar al zo’n 63 jaar niet meer woont wordt wat minder natuurlijk.

Wat hebben wij veel gespeeld daar, of niet Alex. Tollen, Buskruit, Verstoppertje Carbid schieten met kleine busjes, je had op laatst geen spuug meer over. Belletje trekken. Hutten graven achter ons huis in de bosjes. Wat baalden wij dat ze daar gingen bouwen (de Kippenhokken) hebben heel wat pas gemetselde muurtje omgetrapt. Mijn ouders hebben ook nog 2 bouwvakkers van de kippenhokken in de kost gehad. Die gasten gingen in het weekend weer naar huis, naar 020.  Ha ha ha   

Toen ik een jaar of 10 was zijn we verhuisd naar de Bernard Zweerslaan  we kwamen te wonen op nr. 20 het laatste normale huis in die straat, naast ons begonnen de Kippenhokken. Mijn vader die werkte toen al als chauffeur / monteur bij de Politie. We kwamen daar naast een ander fam. te wonen waarvan de man ook bij de Politie werkte, de fam. Verhoef. Toen wij daar nog maar pas woonden verhuisden zij richting Schiphol. Verhoef kreeg daar een baan bij de Politie.  (nu ik dit zo schrijf zie ik dat iedereen die naast ons woonde ging verhuizen. Hoe zou dat komen, ha,ha,ha) 

Toen Verhoef weg ging kwam daar de familie Braakman te wonen met Pietje en Alie, Mijn moeder is tot aan de dood van buurvrouw Braakman vriendin met haar geweest.  Daarnaast, Diepenbrocklaan 1 de fam. Haraths, Later de fam. van Leeuwen, op 3 iets later Bosch, op 5 de fam. Winter met Rienie, Robbie, Erna en Annegreet. Daarnaast op 7 de fam. Holtrichter met Elly, Hans en Jan en daarnaast op no 9 mevr. Ribbink.                                  

 Ik zat op de Theo Thijssenschool en woonde dus net naast de school. Als de toeter ging kon ik van huis gaan en was dan nog op tijd.  Wat hebben we veel gevoetbald op het veldje van de school en ook op het weiland daarnaast waar de gemeente een paar doelpalen had ingezet. Op dat zelfde veldje is ook jarenlang kermis op Koninginnedag geweest. Was altijd een hele happening, vooral de Zweefmolen en de schiettent.                                       

Wat hebben we ook een plezier gehad op het veld dat nu parkeerplaats is bij de Schubertlaan. Konden we lekker spelen, heeft nog een Circus gestaan, zijn nog Hoelahoep wedstrijden geweest. Geweldige tijd Later belletje drukken in de flat en je toen aan de buitenkant langs de paal je naar beneden laten zakken, geweldig! Op de rolschaatsbaan Skelterrace, wij deden mee met de groep van Doornhein. Mijn  zus Tineke met een groep van de VVR. Zij werd in Apeldoorn kampioen bij de dames en mocht toen met de landelijke wedstrijd meedoen in Utrecht en ze werd daar 4e             

 Toen ik 12 jaar was, kreeg ik van mijn vader mijn 1e oude bromfiets, hij liep nog wel maar er moest veel aan gebeuren. Mijn vader repareerde als hobby ook veel bromfietsen voor vrienden en bekenden, dus ik zat ook al vlot in dat werk. Opknappen verkopen (als 14 jarige) op de bromfietsmarkt aan de Griftstraat en weer een ander kopen. Heb in die periode ook nog een poos in mijn vrije tijd bij Doornheim gewerkt, naast Joop Koperdraad die daar vaste kracht was. Toen kwam de tijd dat je verkering kreeg, ha,ha. Zal geen namen gaan noemen, maar een paar meiden vergeet je nooit meer, of wel R   en J !!! Toen ik een jaar of 16 was had ik al een mooie Batavus Supersport en een jaar later de Batavus Whippet, ging de wijk uit met Johnnie Verhoef, Stef Uiterweerd enz. Ergens anders meiden versieren. Over die periode zal ik niet schrijven, Ga niet alles verklappen.

Groetjes Evert.

Klik op een foto voor vergroting. 

De jonge Evert.

Evert met zijn hobby het

SOS Matrozenkoor

En natuurlijk de bekende Batavus Whippet, welk leuk meisje uit Zuid heeft er niet achterop gezeten........

Heer Rikkers ( Verdiplein)

Gerrie en Eef.

 

Mijn vader en moeder

 Mijn moeder werkte toen bij Spaans,

Fonta  Schubertplein. Mijn vader hielp haar wel eens.

Gerrie, Eef, Riep,Wim Braakman, en mijnheer Nolen.

 


Op deze foto staan Gerrie Danzglock,  Marga Delzenne en Evert. 

Tineke Zijlstra

Mijn moeder, mijn zus en 

Gerrie Braakman

 

Hier kun je reageren op het verhaal van Evert.Reactie plaatsen

Reacties

Maurice van buuren
een maand geleden

Geachte heer Evert Zijlstra.
Ik lees net uw verhaal over Apeldoorn en ik kwam de achternaam / meisjesnaam van mijn moeder tegen .
En wel te verstaan fam Danzglock .
Joke is mijn moeder en Gerrie dus mijn tante .
En het klopt inderdaad dat ze zijn verhuisd van Apeldoorn naar Almelo naar de Hazelaarstraat nr 17 .
In dit huis heb ik ook mij eerste kinderjaren gewoond .
Mijn opa dus Herman Danzglock is op jonge leeftijd overleden ( 42 jr ) en heeft gewerkt zoals u al vermeld hebt bij de eltem. Deze man heb ik niet gekend helaas.
Mijn oma Riek Danzglock is in 1972 overleden op 52 jarige leeftijd.
Mijn moeder dus Joke is in 2oo8 overleden op 66 jarige leeftijd.
En Gerrie Danzglock leeft nog wel , en viert dit jaar haar 62e huwelijks jubileum.

Mer vriendelijke groet
Maurice van buuren zoon van Joke Danzglock

Evert Zijlstra
een maand geleden

Hoi Mauriche, leuk jouw reactie op het stukje over mij. Dat jouw Opa en Oma al op jonge leeftijd overleden zijn, heb ik gehoord van Gerrie. Met haar heb ik nog af en toe contact via de app of sms. Ook dat jouw moeder al overleden is. Mijn zus Tinie is ook al jong, op 58 jarige leeftijd overleden. Hoop dat wij nog wat langer de tijd hebben. Mijn moeder Eef is 100 jaar geworden ( dat lijkt er meer op he😉)
Mijn zus was toen ter tijd een vriendinnetje van Joke. Je schrijft dat Gerrie dit jaar 62 jaar getrouwd is met Frits. Is dat zoooo?
Dan is ze al met 16 jaar getrouwd, want volgens mij wordt ze dit jaar 77 of 78 jaar🙂 ik hoor het wel. Mauriche, groetjes Evert Zijlstra ( ook op FB)

Evert
3 jaar geleden

Marianne Brekveld Poortman
Hoi Marianne, jouw bericht niet gezien. Mijn zoon wees mij er net op.
Klopt, Tineke was mijn zus. Ik heb het later nog wel over jou gehad, als er op FB werd gesproken over de schelpen fabriek. Ik kan met jullie vriendschap nog wel herinneren. Ben ook wel eens bij jullie geweest. Als je meer wil weten. Mijn mailadres is ejzijlstra@upcmail.nl
Groetjes Evert

Marianne Brekveld Poortman
3 jaar geleden

Evert kn het zijn dat jouw zus Tineke mijn vriendin was. Wij hadden een tuinderij aan het kanaal. Toevallig was ik aan het zoeken naar Tineke Zijlstra en toen kwam ik dit verhaal van jou tegen.

Rob Scheltens
3 jaar geleden

Prachtige herinneringen, met veel bekende namen en met leuke foto’s, Evert

Dick Loman
3 jaar geleden

Leuk Evert komen weer de bekende namen voorbij👍

P Adams
3 jaar geleden

Bij de fam van der Kleij kwam ik vaak. Die zijn naar de Mendelsohnlaan verhuisd. Vlak bij Thomassen woonde Klomp, die werkte bij de Juncker fietsenfabriek.

Martin Karssen
3 jaar geleden

Leuk verhaal Evert met veel herkenbare namen en situaties!!

Hannie Groenberg Herrebout
3 jaar geleden

Ook weer zo'n leuk verhaal met veel herinneringen en namen. De naam Schiphorst zegt me wel veel, want ik zat bij Yvonne in de klas. En Stef Uiterweerd ken ik goed... Een neef van hem was ook weer mijn neef...
Leuk om te lezen en prachtige foto's

joop ten pas
3 jaar geleden

Wat leuk Evert. ik heb het van het begin tot het eind uitgelezen, zo was mijn jeugd ook ongeveer, alleen kwam ik nog weleens op het politiebureau terecht, vanwege kattenkwaad en vandalisme. Maar ja, kattenkwaad hoort erbij en ik geloof best wel dat je een leuke jeugd hebt gehad. Groetjes van Joop ten Pas.