Alleen kun je veel, samen kun je alles.

Afgelopen augustus 2021 heeft Stefan Elvers een interview gehad met Mia de dochter van echtpaar Doornhein die lang geleden een Fietsen- en Bromfietsen winkel Mascotte runden aan de Schubertlaan in Apeldoorn Zuid. Naast fietsen en bromfietsen verkochten zij ook  onderdelen. 

De foto's zijn beschikbaar gesteld door Mia Doornhein. U kunt onderaan de pagina reageren op het verhaal van Mia, ook kunt u hier  een leuke herinnering  plaatsen.

U kunt de foto's vergroten door er op te klikken.


Herinneringen ophalen over Zuid : Mia Doornhein  

“Voelde me hier altijd veilig en blij”

Herinneringen ophalen over Zuid. Voortaan doen we dat regelmatig in de Zuidkrant. Mia Doornhein bijt het spits af. Haar ouders hadden tientallen jaren een fietsenwinkel aan de Schubertlaan vanaf begin jaren 60 tot eind jaren 80.

 

In 1961 kwam de 9-jarige Mia met haar ouders en broer Sjaak (zus Greetje nog niet geboren) vanuit Waddinxveen naar Apeldoorn Zuid.

Mijn vader heeft de fietsenwinkel overgenomen in 1961 van de vorige eigenaar. Hij hoorde dat van zijn zwager, Jan Broer. Mijn vader was toen al in Waddinxveen bezig met fietsen repareren. Het winkelcentrum Schubertplein bestond toen al sinds november 1952

 Vraag je Mia naar haar herinneringen, dan komen als eerste haar ouders ter sprake. Ze spreekt er vol lof over. Lieve, betrokken mensen. Zo nam vader regelmatig mensen van de Hoenderloo Groep onder zijn hoede, mochten ze bij hem werken. Mia: “Tussen de middag kwamen ze dan bij ons eten. Heel leuk en bijzonder.”

 

Pa en ma Doornhein waren overigens best streng. Hoewel… Mia: “Er was controle en daar hield ik me ook wel aan. Maar je kon ook lekker je eigen gang gaan. Ze waren immers erg druk met hun eigen zaak.”

 

Als kind vertoefde Mia veel tijd buiten. In de speeltuin, achter de winkel. Samen met haar broer, zus, neven en buurtgenootjes. Mia: “Echt heerlijk die speeltuin. Konden we lekker spelletjes doen. Zoals tollen en hoepelen. Natuurlijk ook veel geschommeld en van de glijbaan afgegaan.”

 

Verder was er volgens Mia weinig te doen in Zuid. Zeker niet voor de oudere kinderen. Nou ja, in buurthuis Het Vogelnest kon je Mia wel eens vinden. En af en toe ook In Buurthuis Maasstraat. Leuker en spannender werd het rond haar 15e: dansen bij Biezeman. Ook deed ze aan tennis bij VEGO.

 

De ware ontmoetingsplek voor zowel jong als oud in Zuid: de rolschaatsbaan op het Schubertplein. (Waar nu Jumbo is gevestigd). Vooral toen medio jaren 80 Mia ‘s vader er een kartwedstrijd organiseerde.  “Een geweldig evenement. Supertrots was ik. Toch mooi een idee van m’n vader. En niet te vergeten Joop Koperdraad, Dick Smit  en Evert Zijlstra. Zo gezellig was het, het plein bruiste. En agent ‘blommetje’ zorgde ervoor dat het rustig bleef.”

  

Minder rustig ging het er aan toe op het Schubertplein als Oud en Nieuw naderde. Althans in de fietsenwinkel. Dan krioelde het van de klanten die vuurwerk wilden kopen. Mia: “Ik moest dan vaak meehelpen in de winkel. Maakte de prijslijsten, stond achter de kassa. Vele kilo’s vuurwerk gingen over de toonbank. En dat lag allemaal opgeslagen bij ons achter, weliswaar in een afgesloten ruimte. Dat zou nu absoluut niet meer mogen. Wat een tijd.”  

 

Inmiddels woont Mia al tientallen jaren niet meer in Zuid. Weemoed overheerst bij Mia: “ik heb eigenlijk alleen maar mooie herinneringen aan die tijd. En dat kan ik ook zeggen namens mijn broer, zus en neven. We hadden het niet rijk, moest zelf mijn eigen fiets kopen. Maar ik voelde me hier altijd heel veilig en blij.”

 


Zo zag de etalage er uit in die jaren.

Met de kerstdagen was de etalage altijd mooi versierd.

Mia met haar zusje.


De heer Doornhein  op de foto met een nieuwe bromfiets.

Mevrouw Doornhein achter de toonbank in de winkel.

De heer Doornhein controleert een zojuist binnengekomen onderdeel.


Ook op de jaarlijkse braderie stond Mascotte met een kraam.

Tijdens de braderie kon je gratis je postcode in de fiets laten graveren.

Jeroen van Woudenberg achter de kraam van Mascotte.


TV opnamen NOS jeugdjournaal.Stukje fietsen over de snelweg tijdens de autoloze zondagen in 1973. Hier bij afslag Apeldoorn Zuid.

De dames Doornhein en Broer met hun kinderen.

De toonbank en de wand met onderdelen in de winkel.


Inpakken voor de verhuizing.


Mia ging na het interview nog even bij de winkel/woonhuis kijken. Tegenwoordig zit hier een kapper in.


De laatste handeling voor de verhuizing, het verwijderen van het naambordje.


Hieronder nog een schoolfoto van de J.P. Sweelinckschool waar Mia op school heeft gezeten en zijn wist tot mijn verbazing alle namen nog!Hieronder kunt u een reactie plaatsen


Reactie plaatsen

Reacties

Tineke Wesselink
10 maanden geleden

Mijn broer staat hier ook op. Jammer dat ik de foto niet kan opslaan. Heb maar weinig foto's van hem

Ben
10 maanden geleden

Mijn eerste bromfiets gekocht een Testy Italiaanse bromfiets.

J.W.H.J. Teunissen
2 jaar geleden

Ja dit herken ik nog meester de Vries ,dappere DODO ,jan Top ,mia doorhein, beppie Amersfoort,Jan Top(wasserij) en Jeanne Schonewille leuk om te zien ikzelf sta niet op de foto mijn zus ineke Teunissen wel.

Marjanne Haesakkers
2 jaar geleden

Prachtig verhaal Mia.
Als vriendinnetje van Greetje veel gespeeld bij jullie. Er komen veel herinneringen boven, en lees dit verhaal met een hele grote glimlach, en oh jaaa's.
En ja, zulke lieve hartelijke mensen.
Was laatst in de winkel en zag de balk met haak waaraan de fietsen hingen nog zitten. Ik vertelde de huidige eigenaar over de fam Doorhein en mijn herinneringen aan de fietsenwinkel.
Meerdere gazelle's (Pietje Pelle op zijn Gazelle was het boekje dat je daarbij kreeg) en sparta's komen van Mascotte. Als er een fiets nodig was werd die uiteraard daar gekocht.
Weer blij met zo'n verhaal. Bedankt.
Marjanne

C h Van weenum
2 jaar geleden

Leuk die foto,site zien heel herkenbaar veel keren binnen geweest onderdelen halen etc. En idd je moeder wist veel. En dat je blommetje nog noemt onze naaste buurman aan de Arnhemseweg. Times fly maar mooi verhaal .

René Rorije
2 jaar geleden

Mooi en herkenbaar verhaal, ook de foto’s zijn heel herkenbaar. Ben vaak in de winkel geweest en mijn eerste brommer heb ik daar gekocht. Ook heeft mijn vader Ep vele uren in de werkplaats gesleuteld aan fietsen en brommers.

Hannie Groenberg Herrebout
2 jaar geleden

Een mooi verhaal, Mia. Ik kan me jullie nog goed herinneren. Achterom via dat kleine straatje als je de Debussylaan in liep, bracht je de fiets als die voor reparatie moest. Daar waren ook garageboxen, waar mijn vader een garagebox huurde. Dan keken we volgens mij op de werkplaats van jullie.
Ik heb ook op de J.P. Sweelinckschool gezeten en ook meester de Vries gehad in de derde klas. Musschien heb je ook nog wel op het kinderkoor van meester Hokken gezeten. Ik wel... was de jongste. Lia Hofstra of Hofman kwam me altijd ophalen voor de repetities.
Je verhaal brengt mooie herinneringen naar boven. Dank je wel.

Lieve groeten van Hannie Groenberg Herrebout

Andre Vis
2 jaar geleden

Erg leuk verhaal kan het me nog goed herinneren. Wij kochten altijd onderdelen om de bromfiets "op te voeren" Ook daar had je moeder verstand van, welke tandwielen carberateur e.d. het beste te gebruiken waren.