Alleen kun je veel, samen kun je alles.

Afgelopen augustus 2021 heeft Stefan Elvers een interview gehad met Mia de dochter van echtpaar Doornhein die lang geleden een Fietsen- en Bromfietsen winkel Mascotte runden aan de Schubertlaan in Apeldoorn Zuid. Naast fietsen en bromfietsen verkochten zij ook  onderdelen. 

De foto's zijn beschikbaar gesteld door Mia Doornhein. U kunt onderaan de pagina reageren op het verhaal van Mia, ook kunt u hier  een leuke herinnering  plaatsen.

U kunt de foto's vergroten door er op te klikken.


Herinneringen ophalen over Zuid : Mia Doornhein  

“Voelde me hier altijd veilig en blij”

Herinneringen ophalen over Zuid. Voortaan doen we dat regelmatig in de Zuidkrant. Mia Doornhein bijt het spits af. Haar ouders hadden tientallen jaren een fietsenwinkel aan de Schubertlaan vanaf begin jaren 60 tot eind jaren 80.

 

In 1961 kwam de 9-jarige Mia met haar ouders en broer Sjaak (zus Greetje nog niet geboren) vanuit Waddinxveen naar Apeldoorn Zuid.

Mijn vader heeft de fietsenwinkel overgenomen in 1961 van de vorige eigenaar. Hij hoorde dat van zijn zwager, Jan Broer. Mijn vader was toen al in Waddinxveen bezig met fietsen repareren. Het winkelcentrum Schubertplein bestond toen al sinds november 1952

 Vraag je Mia naar haar herinneringen, dan komen als eerste haar ouders ter sprake. Ze spreekt er vol lof over. Lieve, betrokken mensen. Zo nam vader regelmatig mensen van de Hoenderloo Groep onder zijn hoede, mochten ze bij hem werken. Mia: “Tussen de middag kwamen ze dan bij ons eten. Heel leuk en bijzonder.”

 

Pa en ma Doornhein waren overigens best streng. Hoewel… Mia: “Er was controle en daar hield ik me ook wel aan. Maar je kon ook lekker je eigen gang gaan. Ze waren immers erg druk met hun eigen zaak.”

 

Als kind vertoefde Mia veel tijd buiten. In de speeltuin, achter de winkel. Samen met haar broer, zus, neven en buurtgenootjes. Mia: “Echt heerlijk die speeltuin. Konden we lekker spelletjes doen. Zoals tollen en hoepelen. Natuurlijk ook veel geschommeld en van de glijbaan afgegaan.”

 

Verder was er volgens Mia weinig te doen in Zuid. Zeker niet voor de oudere kinderen. Nou ja, in buurthuis Het Vogelnest kon je Mia wel eens vinden. En af en toe ook In Buurthuis Maasstraat. Leuker en spannender werd het rond haar 15e: dansen bij Biezeman. Ook deed ze aan tennis bij VEGO.

 

De ware ontmoetingsplek voor zowel jong als oud in Zuid: de rolschaatsbaan op het Schubertplein. (Waar nu Jumbo is gevestigd). Vooral toen medio jaren 80 Mia ‘s vader er een kartwedstrijd organiseerde.  “Een geweldig evenement. Supertrots was ik. Toch mooi een idee van m’n vader. En niet te vergeten Joop Koperdraad, Dick Smit  en Evert Zijlstra. Zo gezellig was het, het plein bruiste. En agent ‘blommetje’ zorgde ervoor dat het rustig bleef.”

  

Minder rustig ging het er aan toe op het Schubertplein als Oud en Nieuw naderde. Althans in de fietsenwinkel. Dan krioelde het van de klanten die vuurwerk wilden kopen. Mia: “Ik moest dan vaak meehelpen in de winkel. Maakte de prijslijsten, stond achter de kassa. Vele kilo’s vuurwerk gingen over de toonbank. En dat lag allemaal opgeslagen bij ons achter, weliswaar in een afgesloten ruimte. Dat zou nu absoluut niet meer mogen. Wat een tijd.”  

 

Inmiddels woont Mia al tientallen jaren niet meer in Zuid. Weemoed overheerst bij Mia: “ik heb eigenlijk alleen maar mooie herinneringen aan die tijd. En dat kan ik ook zeggen namens mijn broer, zus en neven. We hadden het niet rijk, moest zelf mijn eigen fiets kopen. Maar ik voelde me hier altijd heel veilig en blij.”