Alleen kun je veel, samen kun je alles.


+++++++++Volgende opschoon dag zaterdag 21 januari===de koffie staat om 09.45 uur klaar+++++Samen werken we aan een zwerfafvalvrij Apeldoorn !

Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan 'alleen' afvalvrij leven, daarom onderneemt/doet de Zero waste Apeldoorn werkgroep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Zo is, onder andere, in 2019 een mooie samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein) ontstaan. 
Sinds januari 2019 organiseert Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafval opruimacties in Apeldoorn, die door Heel Apeldoorn is Rein worden gefaciliteerd.

 

Ook in het Zuiderpark wordt maandelijks zwerfafval opgeruimd. Wij starten om 10.00 uur, u bent vanaf 09.45 uur welkom bij het Buurthuis Maasstraat om eerst een kopje koffie te drinken dat wordt aangeboden.

Even voorstellen,

 

Ik ben Wjera en ik woon sinds 2018 in de Rivierenbuurt en kom sindsdien met grote regelmaat in het Zuiderpark. Samen met mijn drie dochters en onze hond Bubbels. We helpen regelmatig mee met de opruimacties in het Zuiderpark. We zijn er niet elke keer bij, maar wanneer we kunnen, zijn we er. Altijd staat er dan een lekkere kop thee voor mij en drie glaasjes ranja voor de meisjes klaar. En uiteraard een lekkere koek, dat vinden mijn meisjes het leukste van het afval opruimen. Het is altijd een warm ontvangst in het Buurthuis Maasstraat, zowel letterlijk als figuurlijk!

Helpen met afval oprapen doen we nu een aantal jaartjes en het is ontzettend gezellig, leuk en fijn om te doen. Zelfs in de vrieskou (dan is het park ook zo prachtig!!) en in de regen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het dan meestal maar een uurtje volhouden hoor, maar dat is ook helemaal prima. Elk stukje afval wat je opruimt in het Zuiderpark, maakt het park weer wat schoner!

Sinds vorig jaar heeft het opruim-team van het Zuiderpark een leuke bingo-kaart voor de kinderen. Hierop staan heel veel verschillende soorten afval die je (regelmatig) tegenkomt tijdens het afval oprapen, zoals bijvoorbeeld een plaatje van een blikje, of een flesje. Een plaatje van een snoepverpakking of van een sigarettenverpakking. De kinderen kunnen op de kaart aankruisen wat ze gevonden hebben. Mijn meiden vinden het afval opruimen ook op die manier extra leuk en gaan dan ook als een speer. Soms krijgen ze bijna ruzie over wie nou dat ene stukje afval mag oppakken!

Lijkt het je leuk om een keer te komen helpen tijdens één van onze opruimacties in het Zuiderpark? Dan ben je meer dan welkom op elke 3e zaterdag van de maand. Vanaf 9.45 uur staat de koffie en thee klaar, is er eerst nog even tijd om wat te kletsen en om 10.00 uur gaat we met zijn allen naar buiten en opruimen. En als je er genoeg van hebt, mag je je afval terugbrengen naar het Buurthuis en vanaf 11.45uur staat ook daar weer iemand klaar om je van een drankje te voorzien. De eerstvolgende keer is zaterdag 19 november, je bent bij deze van harte uitgenodigd om aan te sluiten!

 
Opruimactie het Zuiderpark 

Al enkele jaren trekken wij met een groep vrijwilligers iedere derde zaterdag van de maand door het Zuiderpark. uitgerust met de spullen van Heel Apeldoorn rein verwijderen wij het afval dat er ligt. In de maand september is het echter altijd op de derde zaterdag omdat we dan mee doen met de wereldwijde actie World Cleanup Day. 

Vorig jaar viel deze actie op 18 september. Er was vooraf veel publiciteit geweest om mensen enthousiast te maken om in één van de Apeldoornse Parken deel te nemen. In ons Zuiderpark waren we met 17 volwassenen en 5 kinderen.  Zoals altijd waren Alie en John van onze Wijkraad al vroeg in het Buurthuis om de koffie en thee te zetten en de spullen klaar te zetten. Binnen was er onvoldoende ruimte om het grote aantal; deelnemers te ontvangen, dus de statafels werden buiten neergezet met daarop niet alleen de koffie en thee, er was ook gebak. Het is bij ons inmiddels een goede traditie om de acties te starten met koffie en wat lekkers. 

Namens het college van B&W was wethouder Detlev Cziesso aanwezig om de actie officieel te openen. Na de mooie woorden van Detlev zijn we met z’n allen het park ingetrokken om de rommel op te ruimen. 

U hoeft, behalve uw goede  humeur, niets mee te nemen. Alles wordt voor u verzorgd. 

Wij zien u graag die dagen in het Buurthuis aan de Maasstraat. 

Wilt u meer informatie dan kunt u mij bereiken via  de mail: d.huizer@apeldoorn.nl. 

Met vriendelijke groet namens alle vrijwilligers,

Danny Huizer
Even voorstellen.

Danny Huizer contactpersoon Zuiderpark.

Waarom ik het zo leuk vind om rommel op te ruimen in het Zuiderpark?

In  een groot deel van mijn leven komt het Zuiderpark voor. Als kleine peuter nam mijn moeder mijn zussen en mij mee naar het, toen nog aanwezige, pierenbadje. Terwijl zij  de bonen aan het doppen was, speelden wij in het water. Mijn lagere school was de Koningin Emmaschool en op  mooie dagen kregen wij onze gymlessen in het Zuiderpark, we hadden daar alle ruimte om te ravotten. Na mijn lagere school ben ik op de Vissermavo terecht gekomen. Een gezellige school en in de pauzes gingen we naar de Spar, bakker Broer of het Kayersheerdt.  Op de zondagmiddag was ik regelmatig te vinden in het Buurthuis, de plek van mijn eerste verkering en eerste biertje. Veel van dit alles is er niet meer, wel is er nog ons mooie Zuiderpark. In de loop der jaren is het park veranderd, in samenspraak met de gebruikers en buurtbewoners heeft de gemeente Apeldoorn alles mooi opgeknapt. Nu slenter ik de maandelijks door het park om de rommel op te ruimen. Ik merk dan dat het park mij rust geeft en mij laat genieten van de aanwezige natuur. Ik zie het Zuiderpark als het groene hart van Zuid. Het verbindt het Componisten-, het Rivieren-, het Vogel- en het Staatsliedenkwartier aan elkaar. Het laat ons wijkbewoners elkaar ontmoeten. Dat koester ik, daarom help ik graag mee.


De opschoondagen voor 2022 zijn iedere 3e zaterdag van de maand.


Video van de opruim dag 16 april 2022


Foto's landelijke opruim dag 19 maart 2022


Diverse foto's

 Hieronder onze vaste vrijwilligers.

                                                     Klik op de foto voor haar of zijn verhaal.