+++++++++Volgende opschoon dag zaterdag 19 augustus===de koffie staat om 09.45 uur klaar in Buurthuis Maasstraat+++++

Opruimactie het Zuiderpark 

Al enkele jaren trekken wij met een groep vrijwilligers iedere derde zaterdag van de maand door het Zuiderpark. uitgerust met de spullen van Heel Apeldoorn rein verwijderen wij het afval dat er ligt. In de maand september is het echter altijd op de derde zaterdag omdat we dan mee doen met de wereldwijde actie World Cleanup Day. 

Vorig jaar viel deze actie op 18 september. Er was vooraf veel publiciteit geweest om mensen enthousiast te maken om in één van de Apeldoornse Parken deel te nemen. In ons Zuiderpark waren we met 17 volwassenen en 5 kinderen.  Zoals altijd waren Alie en John van onze Wijkraad al vroeg in het Buurthuis om de koffie en thee te zetten en de spullen klaar te zetten. Binnen was er onvoldoende ruimte om het grote aantal; deelnemers te ontvangen, dus de statafels werden buiten neergezet met daarop niet alleen de koffie en thee, er was ook gebak. Het is bij ons inmiddels een goede traditie om de acties te starten met koffie en wat lekkers. 

Namens het college van B&W was wethouder Detlev Cziesso aanwezig om de actie officieel te openen. Na de mooie woorden van Detlev zijn we met z’n allen het park ingetrokken om de rommel op te ruimen. 

U hoeft, behalve uw goede  humeur, niets mee te nemen. Alles wordt voor u verzorgd. 

Wij zien u graag die dagen in het Buurthuis aan de Maasstraat. 

Wilt u meer informatie dan kunt u mij bereiken via  de mail: d.huizer@apeldoorn.nl

Met vriendelijke groet namens alle vrijwilligers,

Danny Huizer
Samen werken we aan een zwerfafvalvrij Apeldoorn !

Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan 'alleen' afvalvrij leven, daarom onderneemt/doet de Zero waste Apeldoorn werkgroep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Zo is, onder andere, in 2019 een mooie samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein) ontstaan. 
Sinds januari 2019 organiseert Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafval opruimacties in Apeldoorn, die door Heel Apeldoorn is Rein worden gefaciliteerd.

 

Ook in het Zuiderpark wordt maandelijks zwerfafval opgeruimd. Wij starten om 10.00 uur, u bent vanaf 09.45 uur welkom bij het Buurthuis Maasstraat om eerst een kopje koffie te drinken dat wordt aangeboden.
Even voorstellen

Ik ben John Langen en een import Zuidkind. Ben als jongen van 10 jaar, vanaf 1959 in de componistenbuurt komen wonen. Na een aantal verhuizingen toch weer in Apeldoorn Zuid terecht gekomen. Vanaf maart 2019 ben ik in contact gekomen met Zero/Less Waste Apeldoorn. Toen als bestuurslid van Wijkraad Zuid, met ons kantoor in het Buurthuis Maasstraat. Later na opheffing van de Wijkraad, ben ik samen met de andere bestuursleden Alie en Theo in 2021 overgestapt naar het bestuur van Buurthuis Maasstraat. Het voormalige kantoor van de wijkraad dient nog steeds als maandelijkse startplaats voor de schoonmaakactie van het Zuiderpark. Het is dankbaar werk om de vrijwilligers voor vertrek naar het park, te voorzien van een warme of koude drank met wat lekkers. Dit doe ik op toerbeurt, samen met een paar andere bestuursleden. Zelf heb ik in begin periode ook meegelopen om het zwerfvuil in het park te verzamelen. Voor mij een grote openbaring hoe erg een aantal hondenbezitters het te bont hebben gemaakt. Een aantal struiken leken wel kerstbomen. Zoveel poepzakjes die aan de takken hingen. Zelf had ik de eerste dag 2 zakken vol verzameld. Onderweg veel waardering gehoord van goedwillende hondenbezitters, die er ook schande over praten. Maar het moet mij wel van het hart, dat onze aanwezigheid wel positief heeft uitgepakt. De aanhouder wint zullen we maar zeggen. Fijn om te zien dat er elke maand weer vrijwilligers zijn die op komen dagen. Ook regelmatig een ouders met kinderen die meelopen. De sociale contacten is een verrijking voor ieder die eraan meedoet. Ben trots op het Zuiderpark en de bijdrage die burgers en Gemeente Apeldoorn geleverd hebben.


Even voorstellen.

Mijn naam is Hetty Sliekers. Ik woon al bijna 20 jaar met tevredenheid in Apeldoorn Zuid. Enige tijd geleden las ik over de zwerfafval opruimacties in Apeldoorn. Vanuit het niet begrijpen dat mensen afval op straat gooien vanwege de gevolgen die dit heeft voor het milieu, heb ik me aangesloten bij de maandelijkse opruimactie. Ik ben gestart bij de groep die in het centrum het zwerfafval opruimt. Sinds vorig jaar help ik maandelijks mee met het opruimen van zwerfafval in het Zuiderpark en de straten eromheen. Met elkaar starten met een kop koffie/thee in buurthuis Maasstraat is altijd een goed en gezellig begin om daarna uiteen te gaan om afval te gaan opruimen. Bepakt met een grijper en afvalzak doen we onze ronde. Het geeft me een altijd een goed gevoel wanneer de afvalzak voller en voller raakt. Blikjes, flesjes, peuken, dopjes en nog veel meer afval vind ik onderweg. Het verbaast me elke keer weer hoeveel afval we met na anderhalf uur lopen met elkaar verzameld hebben. Dus zeker niet overbodig om te doen. En zo haal ik die dag ook mooi de 10.000 stappen!

Mocht je zin hebben om mee te helpen in het Zuiderpark of een andere buurt in Apeldoorn dan vind je de nodige informatie op www.zerowasteapeldoorn.nl. Welkom op iedere 3e zaterdag van de maand. De contactpersoon voor het Zuiderpark in Danny Huizer. Danny is te bereiken op d.huizer@apeldoorn.nl. Om 9.45 staat de koffie of thee klaar waarna we van 10 tot een uur of 11.30 lopen. De ochtend sluiten we weer af met een koffie of thee.


Even voorstellen,

Mijn naam is Jeffrey van Polen.

Door de week werk ik bij de PCA Poeder Coating Apeldoorn. In het weekend, 1 keer in de maand, help ik als vrijwilliger mee om het Zuiderpark op te ruimen.

Ik ben hierbij geïnspireerd door mijn 2 buurmannen Alex en Wim die dit al een tijdje deden en doordat ik regelmatig berichten over het opruimen op facebook zag langskomen werd mijn belangstelling gewekt. Na eerst een paar keer te hebben meegelopen met Alex en Wim vond ik het zo leuk en gezellig dat ik vaker mee ging helpen. Weet nog de eerste keer dat ik het Buurthuis binnen kwam lopen, waar ik vriendelijk werd ontvangen met een kopje koffie en iets lekkers. Ik vind het dankbaar werk, je hoort van andere mensen dat je goed bezig bent en dat doet toch wel wat met je.Vooral als je klaar bent en je ziet die zakken liggen. Maar ook de gezelligheid eromheen.

Mocht je zin hebben om mee te helpen in het Zuiderpark of een andere buurt in Apeldoorn dan vind je de nodige informatie op www.zerowasteapeldoorn.nl. Welkom op iedere 3e zaterdag van de maand. De contactpersoon voor het Zuiderpark in Danny Huizer. Danny is te bereiken op d.huizer@apeldoorn.nl Om 9.45 staat de koffie of thee klaar in het Buurthuis Maasstraat waarna we van 10 tot een uur of 11.30 lopen. De ochtend sluiten we weer af met een koffie of thee.Even voorstellen,

 

Ik ben Wjera en ik woon sinds 2018 in de Rivierenbuurt en kom sindsdien met grote regelmaat in het Zuiderpark. Samen met mijn drie dochters en onze hond Bubbels. We helpen regelmatig mee met de opruimacties in het Zuiderpark. We zijn er niet elke keer bij, maar wanneer we kunnen, zijn we er. Altijd staat er dan een lekkere kop thee voor mij en drie glaasjes ranja voor de meisjes klaar. En uiteraard een lekkere koek, dat vinden mijn meisjes het leukste van het afval opruimen. Het is altijd een warm ontvangst in het Buurthuis Maasstraat, zowel letterlijk als figuurlijk!

Helpen met afval oprapen doen we nu een aantal jaartjes en het is ontzettend gezellig, leuk en fijn om te doen. Zelfs in de vrieskou (dan is het park ook zo prachtig!!) en in de regen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het dan meestal maar een uurtje volhouden hoor, maar dat is ook helemaal prima. Elk stukje afval wat je opruimt in het Zuiderpark, maakt het park weer wat schoner!

Sinds vorig jaar heeft het opruim-team van het Zuiderpark een leuke bingo-kaart voor de kinderen. Hierop staan heel veel verschillende soorten afval die je (regelmatig) tegenkomt tijdens het afval oprapen, zoals bijvoorbeeld een plaatje van een blikje, of een flesje. Een plaatje van een snoepverpakking of van een sigarettenverpakking. De kinderen kunnen op de kaart aankruisen wat ze gevonden hebben. Mijn meiden vinden het afval opruimen ook op die manier extra leuk en gaan dan ook als een speer. Soms krijgen ze bijna ruzie over wie nou dat ene stukje afval mag oppakken!

Lijkt het je leuk om een keer te komen helpen tijdens één van onze opruimacties in het Zuiderpark? Dan ben je meer dan welkom op elke 3e zaterdag van de maand. Vanaf 9.45 uur staat de koffie en thee klaar, is er eerst nog even tijd om wat te kletsen en om 10.00 uur gaat we met zijn allen naar buiten en opruimen. En als je er genoeg van hebt, mag je je afval terugbrengen naar het Buurthuis en vanaf 11.45uur staat ook daar weer iemand klaar om je van een drankje te voorzien. De eerstvolgende keer is zaterdag 19 november, je bent bij deze van harte uitgenodigd om aan te sluiten!

 

Even voorstellen.

Danny Huizer contactpersoon Zuiderpark.

Waarom ik het zo leuk vind om rommel op te ruimen in het Zuiderpark?

In  een groot deel van mijn leven komt het Zuiderpark voor. Als kleine peuter nam mijn moeder mijn zussen en mij mee naar het, toen nog aanwezige, pierenbadje. Terwijl zij  de bonen aan het doppen was, speelden wij in het water. Mijn lagere school was de Koningin Emmaschool en op  mooie dagen kregen wij onze gymlessen in het Zuiderpark, we hadden daar alle ruimte om te ravotten. Na mijn lagere school ben ik op de Vissermavo terecht gekomen. Een gezellige school en in de pauzes gingen we naar de Spar, bakker Broer of het Kayersheerdt.  Op de zondagmiddag was ik regelmatig te vinden in het Buurthuis, de plek van mijn eerste verkering en eerste biertje. Veel van dit alles is er niet meer, wel is er nog ons mooie Zuiderpark. In de loop der jaren is het park veranderd, in samenspraak met de gebruikers en buurtbewoners heeft de gemeente Apeldoorn alles mooi opgeknapt. Nu slenter ik de maandelijks door het park om de rommel op te ruimen. Ik merk dan dat het park mij rust geeft en mij laat genieten van de aanwezige natuur. Ik zie het Zuiderpark als het groene hart van Zuid. Het verbindt het Componisten-, het Rivieren-, het Vogel- en het Staatsliedenkwartier aan elkaar. Het laat ons wijkbewoners elkaar ontmoeten. Dat koester ik, daarom help ik graag mee.


De opschoondagen voor 2023 zijn iedere 3e zaterdag van de maand.


Video van de opruim dag 16 april 2022


Foto's landelijke opruim dag 19 maart 2022


Diverse foto's

 


                                                   Fotoalbums


Foto's van 18 -09-2021  Diverse foto's.Reactie plaatsen

Reacties

Tiphaine
2 jaar geleden

Wat een toffe pagina! En wat zijn de verhaaltjes leuk om te lezen en zo enthousiasmerend!
Complimenten voor de leuke (zoms indrukwekkende!) foto's. Jullie zijn allemaal toppers! De ZAPpers EN de 'koffie-zetters' ;-)