Sjoerd Veeneman

Ondernemer Sjoerd Veeneman onder de aandacht  

Veeneman is een veel voorkomende achternaam in Zuid. Ook aan de 1e  Wormenseweg wonen meerdere families met deze achternaam. Zoals deze: Sjoerd  Veeneman (plus aanhang) bekend van onder meer de Groenten en fruitzaak die hij 26  jaar bestierde in winkelcentrum Hart van Zuid aan de Adelaarslaan. 

De 1e Wormenseweg dus. Sjoerd is er zowel geboren, als getogen. En nog steeds woonachtig samen met zijn vrouw Leida in een gezellig vrijstaand huis. De kinderen zijn inmiddels uitgevlogen   Op  precies dezelfde plek waar ooit de boerderij van zijn vader Jo stond. Eerst met jong vee en  koeien, later werden het aardappelen. Sjoerd: “Hij was de laatste boer van de stad.”  

Waar denkt Sjoerd aan als je vraagt naar zijn jeugdherinneringen?  

Natuurlijk de Emmaschool waar die samen met zijn tweelingbroer op school zat. Dicht bij huis gezellig en veel ruimte om te spelen. 

Het boerenbedrijf van zijn ouders waar natuurlijk altijd wat gebeurde. 

Of er een kalfje werd geboren of heel veel biggetjes er was altijd reuring. Mijn vader ging met de koeien door de woonwijk naar het weiland aan de overkant van het kanaal. Dat kun je je nu niet meer voorstellen 

Toen de Maten woonwijk is geworden is mijn vader verder gegaan als aardappelboer. Maar ook voetballen in het Zuiderpark elke zomer. 

Hele dagen in het park lekker voetballen. 

Ook herinnert hij zich het buurtvoetbal bij het buurthuis aan de Maasstraat. Elke buurt een team en heel veel publieke belangstelling Ik was trouwens niet zo'n hele goede voetballer maar wel gezellig. In de schoolvakantie hielp hij zijn vader met het bezorgen van aardappelen.

Op 17 jarige leeftijd is hij zelf begonnen met het venten van groenten en fruit 6 dagen per week op pad met een tractor met aanhanger vol met groenten en fruit En s avonds leeg weer terug.

In 1991 namen Sjoerd en Leida de groente en fruitzaak op de Adelaarslaan van meneer  Dijkman over. Een hele mooie (ondernemers) tijd. Sjoerd: “zes en twintig jaar daar in  winkelcentrum Hart van Zuid gezeten, waar ik ook jarenlang de voorzitter van de  winkeliersvereniging was.”  ”Een hele fanatieke vereniging hadden we, organiseerden veel.

‘s Avonds zaten we vaak tot  tien uur in de avond bij elkaar. Te bedenken wat nou weer te gaan doen voor de klanten.” Bekend en geliefd waren de promotie optochten met schitterende praalwagens en de  braderieën met vijftig tot zestig kramen. En veel bekende artiesten Een drukte van jewelste.  Sjoerd: “Alle ondernemers deden mee. Die zie je tegenwoordig niet meer.” 

Tot 2017 hadden Sjoerd en vrouw de winkel in Hart van Zuid. Inmiddels hebben ze alweer  een tijdje een winkel in Kerschoten, het Mercatorplein. Sjoerd: “We wilden graag richting  maaltijden en niet alleen maar groenten en fruit verkopen. Dat kon/kan daar beter.” Maar Sjoerd zijn zaak is gelukkig ook bekend bij zijn oude klanten. “Als ze dan helemaal uit  Zuid naar je zaak in Kerschoten komen is dat wel heel erg leuk.

” Sjoerd (59) hoopt nog wat jaren lekker met zijn zaak te ondernemen. Hij werkt nu zes dagen van zes tot zes. Over een jaar of drie is dat mogelijk minder, als een trouwe werknemer de  zaak overneemt. Zo is het plan. Maar hij zal als het aan hem ligt ook na de overname nog  een paar dagen in de week werken.

Het bietensap zal immers altijd door zijn aderen blijven  vloeien zoals hij zelf zo mooi zegt.  Mocht Sjoerd ooit helemaal met pensioen gaan, ook geen probleem. Hij zal zich niet snel  vervelen. En is dan niet veeleisend. Sjoerd: “Ik hoef niet zo veel luxe. Als het maar een  beetje gezellig is. ”Aandacht voor de kinderen en kleinkinderen en een beetje rijden in de eend.

 

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze vergroot.


De voormalige stallen bij de boerderij aan de 1e Wormenseweg.

De groente en fruit verkoopwagen.

De winkel van Sjoerd en Leida aan de Adelaarslaan.

De zelf gerestaureerde bestel eend.


Een eerder gepubliceerd verhaal over de 3 neven Veeneman


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.