Hoe twee jongens uit Zuid het schopten tot “hoffotografen” van Nederlands oudste rockband, de Golden Earring.

 

Henk (1959) en Roel (1957) Vinkes groeiden op in Zuid, aan de Johan Wagenaarlaan 21. Een onbezorgde jeugd in deze naoorlogse wijk. En zoals bijna iedereen werd het rondje Repelsteeltje (kleuterschool), Theo Thijssenschool (lagere school) en de v.d. Leeuw MAVO netjes afgemaakt. Roel had het na de MAVO al snel gezien op de MEAO en werkte een blauwe maandag bij de Komart en ging daarna bij de Koninklijke Luchtmacht werken. Henk ging na de MAVO werken bij boekbinderij Kramer. Midden jaren zeventig nam zwager Fred Smits Roel mee naar een concert van de Golden Earring. Daar werd een zaadje geplant, dat tot op de dag van vandaag voortleeft. Ook Henk ging, wat later, mee naar de concerten. En dat gebeurde steeds frequenter. Doordat broer Ab (nog steeds een bekende verschijning in Zuid) hen ook enthousiast had gemaakt voor de fotografie, ging de camera ook regelmatig mee naar de Golden Earring concerten. Dat viel de voorzitter van de Golden Earring fanclub op en na een kennismaking vroeg hij of de broers een beetje goede foto’s maakten. Want daar was wel vraag naar voor het fanclubblad.

Trots als een pauw togen de broers aan het werk voor het Golden Earring Infocentrum. Nog vaker gingen ze naar optredens, soms wel drie keer in de week. Het fotoarchief, toen nog negatieven en fotoafdrukken, groeide uit tot immense proporties. En de “carrière” bij de Golden Earring nam een grote vlucht. Doordat de mannen vaak al ’s middags vroeg aanwezig waren, in de zalen waar het concert zou plaatsvinden, werd op een gegeven moment gevraagd of ze niet een handje wilden helpen met het uitladen van de apparatuur en het opbouwen van het podium. En zo stond Roel op een gegeven moment tijdens de optredens een volgspot te bedienen en assisteerde Henk de zaalmixer. Het fotograferen werd tussen de bedrijven uitgevoerd. De bandleden van de Golden Earring moesten regelmatig poseren voor weer een serie voor het fanclubblad. Gewillig gaven ze hier gehoor aan. Ook legden de broers bezoeken af bij bandleden thuis, of op bijzondere locaties, zoals bij Cesar Zuiderwijk en Rinus Gerritsen, bij hun muziekzaak in Den Haag. Roel en Henk konden dus vaak mooie foto’s aanleveren voor het blad. Dit alles duurde voor Roel tot ongeveer 1986.

Toen namen werk en relatie een belangrijkere plek in zijn leven in. Al bleef hij de band op afstand volgen uiteraard. Henk ging nog een aantal jaren door als fotograaf bij de band. En ook vele soloprojecten bezocht hij met zijn camera. Maar op den duur ging ook Henk minder, al volgde hij de band uiteraard nog wel van een afstandje. Hij ging nog wel af toe naar concerten, en een plekje op de gastenlijst was er altijd voor hem. Maar de camera bleef een tijdje in de koffer. Totdat zo rond 2010 digitale camera’s werden aangeschaft. Roel en Henk gingen weer vaker naar concerten en maakten weer mooie foto’s Facebook had inmiddels zijn intrede gedaan en de broers werden op de diverse fansites van de Golden Earring graag geziene gasten die mooi fotowerk aanleverden. De contacten met de band bleken niet verwaterd te zijn, alsof er niet een jaar of twintig tussen had gezeten. Door de vele digitale mogelijkheden konden de broers het monnikenwerk van negatieven scannen oppakken en zo werd het analoge archief gedigitaliseerd. Door hier niet continu mee bezig te zijn geweest, heeft het meerdere jaren geduurd voordat alles gescand was. Het archief omvat nu zo’n kleine dertigduizend foto’s! Gelukkig hadden de broers hun zaakjes op orde. Van zo goed als iedere foto kon worden herleid waar en op welke datum de foto was gemaakt. Ze maakten een Facebookpagina aan en toonden trots het resultaat van hun noeste arbeid. https://www.facebook.com/GoldenEarringfotoboek

In die tijd spraken ze al wel eens met elkaar over het uitgeven van een fotoboek van hun fotowerk. Vanuit de Facebook community rond de band werd daar al vaak om gevraagd. Maar het kwam er maar niet van. Totdat in het begin van 2021 het vreselijke nieuws naar buiten kwam dat gitarist George Kooymans lijdt aan de ziekte ALS en dat de band stopte met optreden. Als eerbetoon aan de band besloten Henk en Roel dat het nu toch maar eens tijd werd om dat boek uit te gaan geven. Ervaring hadden ze niet, dat bleek wel toen ze een voorzichtige oproep deden op Facebook of er belangstelling was voor een door hen uit te geven, boek. Nou, dat hebben ze geweten. Binnen een mum van tijd stroomde de mailbox vol en moest het een en ander op een betere manier georganiseerd worden. Via via, en door toeval, creëerden ze een team om zich heen om een mooi boek te produceren. Een drukkerij in Sliedrecht, een redactrice in Amsterdam, een pr-man ook in Sliedrecht. En medewerking van oud-crewleden van de Golden Earring, die in korte verhalen hun belevenissen bij die geweldige band aan het papier toevertrouwden. Het selecteren van de foto’s ging niet zonder slag of stoot. Er werd een selectie gemaakt en tot groot verdriet van de fotografen waren er veel foto’s die het boek niet zouden halen, de “Kill your darlings”. Wie dat bedacht heeft…..! Maar uiteindelijk zal het resultaat ernaar zijn. 

 

De twee broers uit Apeldoorn-Zuid hebben met trots hun boek: “Golden Earring – een tijdperk in beeld’” uitgegeven. Voor belangstellenden https://www.fotoboekgoldenearring.nl/

Roel is na een carrière van 47 jaar, bij het Ministerie van Defensie, sinds mei 2021 gepensioneerd en woont inmiddels, met zijn echtgenote, in Curaçao. Henk werkt bij de belastingdienst.

Roel en Henk tijdens de Fan meeting in Zwolle 2015

Hier op de foto met Cesar Zuiderwijk.


Optreden Brugge 1983


Texel 1983


Amersfoort 1984


Henk in een lollige bui, Ahlen 1982


Veel meer foto's en informatie vind je op de facebookpagina:

Golden Earring - een tijdperk in beeldReactie plaatsen

Reacties

Jan Steinvoorte
2 jaar geleden

mooi verhaal met leuke foto's.
ook van 1959 en ook een G.E. fan. J..Wagenaarl.53
zelfde eerste 2 scholen daarna LTS Molenstr. en MTS Zwolle.


Heb jij nu ook een leuk verhaal of een leuke hobby, mail mij dan. We plaatsen je verhaal in ieder geval op deze site en eventueel in de Zuidkrant..

alexschiphorst@gmail.com