Hannie Groenberg Herrebout

 

Mijn verhaal...

 

Ik was 3 jaar toen ik in 1953 op het Hofveld kwam wonen. Vlakbij de Beethovenlaan op nr.99 boven. Ja, het waren duplex woningen. Je kwam de voordeur binnen in een halletje. Daar zaten 2 deuren 1 links en 1 rechtdoor. Links kwam je bij de trap naar de bovenwoning en rechtdoor dan natuurlijk naar de benedenwoning. 

Beneden woonden schatten van mensen, die ik opa en oma mocht noemen. Op woensdag- en zaterdagmiddag mocht ik bij hun kinderuurtje komen kijken en in latere jaren breide oma mijn brei-opdrachten van school af... want ik vond dat maar niks. Dat stomme katoen dat op de breipennen bleef plakken of er te strak op zat.

Voor ons huis stopte de bus zowel heen als terug, dus aan beide kanten van de weg een bushalte. 

Als het regende, mochten mensen weleens bij ons binnen in het halletje wachten tot de bus kwam. Toen kon dat nog... 

Achter hadden we een schuurtje... ook gedeeld met de benedenburen. 

Wij moesten dan om het blok huizen achterom lopen om de fietsen in de schuur te zetten of te pakken en om kolen te halen... er zat een kolenhok en daar moest ik toen ik wat groter was met een kolenkit kolen halen voor de kachel. 

Niet echt mijn hobby... 

In 1956 ging ik naar de "grote" school. De J.P. Sweelinckschool...

De eerste klas bij juffrouw de Wind. Zo'n lieve vrouw... en de laatste klas bij meester Hokken. Ook een fijn mens, zoals ik me hem herinner.In de tweede klas bij juffrouw Stigter…

In de Brahmslaan woonde m'n vriendinnetje Fennie, en in de Bachlaan mijn vriendinnetje Christien, dat is ze nog steeds. 

Met m’n buurmeisje Cisca en overbuurmeisjes Gerrie en Jenny speelde ik veel... en bij een overbuurjongen Hansje speelde ik ook vaak. Werd ook mijn eerste jeugdliefde... 

Vanuit het raam in de woonkamer liet overbuurmeisje Gerrie zien welke jurk ze aandeed naar school en dan deed ik die ook aan, als ik dezelfde had. 

In de Debussylaan woonde fam. Martin waar ik vaak met mijn ouders kwam. Zoon Pieter zat bij mij in de klas, ook daar speelde ik regelmatig en later ook met zijn zusje Elly die ook naar de Sweelinckschool heeft gegaan. Elly heb ik een aantal jaren geleden opnieuw ontmoet en we hebben nu een fijne vriendschap en samenwerking met onze schilderijen en gedichten.

We rolschaatsten veel op de stoep heen en weer en later kwam de rolschaatsbaan. Op de hekjes voor het huis hingen we als meisjes te bungelen en kunstjes te doen. Schooltje spelen op het stoepje voor de deur. 

Aan de overkant stonden rozenbottelstruiken... daar verstopten we ons, nadat we een portemonnee met een touwtje eraan op de weg hadden gelegd... mensen op de fiets stopten dan om hem op te rapen... en dan trokken we gauw aan het touw en weg was de portemonnee.

Na de Sweelinckschool de MULO gedaan de prof. v.d Leeuwschool, Oude Beekbergerweg, nu Edison College in de Maten. 

Naar de automatiek bij Guus Nep... en werkelijk één keer aan het lolletje bij hem een loempia met... zuurkool iiaaach wat smerig hahaha... die Guus Nep met zijn peuk boven de frituurbakken. 

Het was een fijne tijd, heel sociaal. Iedereen zorgde voor elkaar, hielp elkaar, dronk koffie samen en wij kinderen speelden en maakten ruzie samen, gingen samen naar school. 

In juni 1971 ben ik van daar uit getrouwd en verhuisd. Maar ik kwam er nog regelmatig tot 1982 of 1983. 

Nu ben ik 70 jaar en woon sinds 2011 tot mijn grote plezierweer in Zuid in de vernieuwde Ravenweg. Super fijn plekje, ben hier heel blij mee. 

 

Lieve groet,  Hannie Groenberg Herrebout

 


Klik op de foto voor een vergroting.


Kleine Hannie


J.P. Sweelinckschool


Rolschaatsenbaan

Schubertplein


Hofveld


Ravenweg


Reactie plaatsen

Reacties

Henk kerseboom
8 maanden geleden

Leuk verhaal Hannie! Ik zat op school aan het hofveld, vanaf 1951, in datzelfde jaar gingen we naar de nieuw gebouwde school "juliana van Stolberg school aan de buizerdweg.
Ik zat dus niet bij je op school maar meester Hokken kan ik me goed herinneren, woonde ook aan het Hofveld en kan me herinneren dat hij organist was aan de kerk aan het hofveld. Hartelijke groet Henk

P.J.
2 jaar geleden

Gefeliciteerd met je 72e verjaardag en maak er een mooie dag van. Beste P.J.

Yvonne
3 jaar geleden

Hallo Hannie. Die mevrouw heeft je al telefonisch gesproken.Bedankt voor je reactie. Gr yvonne

Hannie Groenberg Herrebout
3 jaar geleden

Hallo Yvonne,
Inderdaad komt de naam Herrebout hier in Apeldoorn niet vaak voor.
Ik begrijp het dat mevrouw het leuk vindt om mij een keer te ontmoeten. En binnen de corona regels is dat mogelijk mits het niet te ver weg is. Ik heb nl. geen vervoer.
Lieve groet, Hannie

Yvonne
3 jaar geleden

Hallo Hannie. Ik ken een vrouw van 92 die ook herrebout heet van haar meisjesnaam.Ze zegt die naam komt zelden voor. Ze wil je graag een keer ontmoeten is dat mogelijk?Misschien verre familie. Gr yvonne.

Hannie Groenberg Herrebout
3 jaar geleden

Dank je wel voor je reactie Willem
Ik ken Marten en Anneke goed.
Via Messenger kun je me bereiken als je wilt.

willem welgraaf
3 jaar geleden

Hallo Hannie ik heb jou verhaal gelezen en veel kwam mij bekend voor.Ik heb op nr 97 gewoond zo ongeveer van m n 12 tot bijna 16 jaar en na mij is daar mijn broer komen wonen een anneke en marten . Maar mijn moeder was toen weduwe .Ik zal verder niet het hele verhaal hier vertellen maar het viel mij op en ik las ook de naam gerrie van de overkant en ik zou je best iets leuks kunnen vertellen maar wil dat hier niet gelijk doen. maar wie weet hoor ik iets van jou. gr: willem

Hannie Groenberg Herrebout
4 jaar geleden

Leuk hoor om de reacties te lezen.
Dank jullie wel allemaal.

Lieve groet, 🥰

Roza van Manen
4 jaar geleden

Hallo Hannie. Ik heb ook op de v.d. Leeuw mavo gezeten, de jaren 1965 en 1966, de 2e en 3e klas, De 1e klas heb ik nog in Gouda gedaan voordat we naar Apeldoorn zijn verhuisd. Het examenjaar heb ik op de Kohnstamm gedaan omdat ik niet geaccepteerd werd, kwam vanuit het Westen en toen werd er nog met andere ogen naar je gekeken, Ik heb met het 25-jarig jubileum nog mede de reünie georganiseerd, toen al Edison College. Groetjes Roza van Manen-Holthusen

Fenny Mulder-Verbeek
4 jaar geleden

Hallo Hannie. Het was leuk om jouw verhaal te lezen. Ik heb ook op de prof v.d. leeuwschool gezeten vanaf 1961.
Ik heb aan de Kwartelweg gewoond, later aan de Adelaarslaan. In 1981 geemigreerd naar Nieuw Zeeland waar ik nu nog woon. Groetjes