Johan Schimmel

67 jaar Apeldoorn, waarvan een periode in Zuid.

Alex bleef maar aan mijn kop zeuren om wat pennenstreken aan het papier toe te vertrouwen. Nu dan, het is hem gelukt. Ik zal wat over de periode dat ik in Zuid heb gewoond vertellen. Geboren in 1953 op de Donizettilaan 18. Daar woonden we met mijn ouders, oudste broer Ben, broer Fred ( helaas in 2019 overleden) en mijn tweelingzus Janita. Op een hoekje, volgens mij heetten de buren op het andere hoekje naast ons Nijdeken. Veel herinner ik mij niet uit die tijd, maar tegenover ons was een braakliggend terrein (daar staan nu een flat en de beste supermarkt van Zuid), waar vroeger wel eens een circus heeft gestaan. Dan was er natuurlijk het winkelcentrum waar toen de Spar zat en Bakker Broer. Aan de linkerkant van de winkels was een paadje dat naar een speeltuin leidde waar ik vele uurtjes heb doorgebracht. Mijn ome Rein en tante Annie Birza woonden aan de Diepenbrocklaan en daar gingen we regelmatig op visite. Rond 1958 zijn we verhuisd naar de Langeweg. Daar heb ik uiteindelijk 18 jaar gewoond en heb ik eigenlijk mijn hele jeugd doorgebracht. Eigenlijk kwam ik in die tijd zelden in Zuid, ja, om met de Reddingsbrigade de zwem vierdaagse te zwemmen in het buitenbad van Malkander of boodschappen te doen bij de Komart en gelijk een ijsje halen aan de 1e Wormenseweg. Na in 1976 te zijn getrouwd, zijn Brenda en ik in 1977 aan de Ruys de Beerenbrouckstraat gaan wonen in een maisonnette met schitterend uitzicht over het Zuiderpark. De boodschappen deden we meestal bij de Centra op het Nolensplein en de patat haalden we bij café/cafetaria de Viersprong. Ook het ijsjes halen hebben we toen weer opgepakt😊. En op de hoek van de Valkenweg bij de Chinees een bak kip/kerrie met nasi halen. Na 5 jaar Zuid verhuist naar de Maten, en daar wonen we nu nog steeds. Ook de Chinees uit Zuid is toen naar de Maten gegaan en daar halen we nog steeds de kip/kerrie, maar nu met bami. Door de loop der jaren heb ik toch wel met enkele mensen uit Zuid contact gehouden en kom regelmatig even bij Jan en Elja Burghout, Alex Schiphorst en Wim van Werven bijpraten. In het door de Jumbo uitgebrachte boek Apeldoorn Onze Trots vindt u vele leuke foto’s en verhalen terug en ook in de uitgaven van de Vereniging Oud Apeldoorn vindt u veel historisch materiaal over Zuid. 

Kortom, als geboren en getogen Apeldoorner, heeft Zuid altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. 

Johan Schimmel.


Johan tijdens zijn afscheid in 2019 wegens zijn pensionering

Johan bezig met zijn hobby op zijn geliefde vakantie eiland Kreta


Reactie plaatsen

Reacties

Johan Schimmel
4 jaar geleden

Hoi Martin, ik wist ook niet dat jij aan de Langeweg hebt gewoond. Op welk nummer? En Jan van Engeland was Gerrit van Engeland. Hij was de directeur van het Kristalbad.

Martin Karssen
4 jaar geleden

Leuk stukje Johan, maar dat jullie in Zuid gewoond hebben op nog geen 200 m van mijn huis? Jou en jouw familie kende ik voornamelijk van de Langeweg 18 met die hoge stoep. Hoeveel vergaderingen hebben we daar niet gehad met de AVRB? Het"hoofdbestuur" waren voor ons B.A.S. Schimmel, Lodewijk Wilbrink en Jan van Engeland. Veel met z'n allen beleefd in binnen- en buitenland (Nordhorn, Rheine, Berlijn).Al die demonstraties in heel Nederland met de autocabine, het was een mooie tijd. Het gaat je goed Johan!!