Andy Buitenhuis

Hallo!!

Mijn naam is Atty Buitenhuis, maar op mijn geboorte tegel staat Aart….11 Januari 1958 genoemd naar mijn grootvader die ik nooit heb mogen leren kennen.

Mijn vader was zelf nog maar 14 toen grootvader overleed aan pleuritis.

Volgens mijn vader zong mijn opa ook en had een operastem, dus toch in de familie!!

Geboren ben ik aan de Valkenweg 12 in De Kweek zoals het toen genoemd werd, was een problemen kind, slecht eten, te mager ( als gevolg van ) driftbuien en bedwateren.

Als gevolg van de genoemde problemen ging ik 3 keer naar een kindertehuis te Egmond Aan Zee… ( 3x 6 weken lang ) Kerkdijk en Zwartendijk ( nu het gemeentehuis ) aldaar.

Was een leuke en minder leuke tijd, ging er ook naar school ( Van Speijk ) ik had er vroeger nog een foto van maar die is in de loop der jaren spoorloos verdwenen, ach zo gaat het met veel spullen.

Toen ik in Egmond zat kwam zelfs een keer Meester Krabbedam ( Wormenseschool ) op z’n scooter naar mij om bijles te geven.

Vader en moeder kwamen eens in de zoveel weken een Zondagmiddag naar Egmond. 

Thuis waar ik woonde waren veel vriendjes en vriendinnetjes om mee te spelen en kattenkwaad uit te halen….ook was er het Vogelnest waar het altijd fijn was met de heer en mevrouw Bruinje, ook mijn eerste bandje begon ik daar ”The Little Birds” denk nog wel eens terug aan die tijd, we verveelden ons nooit en speelden altijd buiten, voetballen tikkertje, trefbal, en we speelden cowboytje, ook dwaalden we vaak van huis naar het heitje en het zwarte gat, prachtig was dat, heel anders dan nu allemaal achter de pc.

Voetballen...de een koos voor Apeldoornse Boys..de ander voor Alexandria ik koos voor de het laatste en voetbalde er praktisch tot mijn 16e met vaak dezelfde jongens...en waren kampioenen.

Bij ons op de hoek zat toen ook sigaren zaak annex kruidenier Dekker, buiten hing altijd een automaat met repen toffee erin, met genoeg rammelen schoppen en trekken viel er vaak gratis een reep uit.

Inmiddels waren we verhuisd naar Valkenweg 9 die mijn ouders gekocht hadden in 1963 meen ik, aan de muur hing altijd een portret van JFK de President van Amerika.

We waren toen ook al met z’n vijven twee oudere zussen Disje, Hetty vader, moeder en ik

Veel aanloop altijd hadden we, mijn vader repareerde auto’s dus er was altijd wel iemand op de koffie.

Ook weet ik me nog te herinneren dat oudere jongens uit de kweek ruzie hadden met Molukse jongeren uit de Van Oldenbarneveldtstraat aan de Kayersdijk.

Bij Dekker stond er toen een voor de deur, met ja heus, een pijl en boog, dat vond ik toen heel eng overkomen.

Met het Vogelnest ( Buurthuis ) gingen we ook regelmatig naar Nunspeet op zomerkamp, prachtige tijd en ‘s avonds in het donker op zoek naar Witte Wieven..dat is me altijd bijgebleven.

 Inmiddels had ik het zingen al een tijdje ontdekt en ging vaak met mijn fietsje naar de Adelaarslaan om te repeteren en natuurlijk zien wat men ervan vond.

Heel vaak werd er snoepgoed en geld naar beneden gegooid, ze vonden het dus mooi, missie geslaagd!!

Aan de Spreeuwenweg ( Hema kant ) zat vroeger een soort van entreehal waar een prachtige galm was, daar was mijn vaste ruimte om te oefenen...en bij de spoorwegovergang aan de Oude Arnhemseweg, de voetganger en fiets tunnel, de galm daar was eigenlijk nog mooier maar het was er niet altijd veilig door alle fietsers, dus de meeste tijd was ik  aan de Spreeuwenweg te vinden.

Het was ook in die tijd dat Paul Nieuwenhuis ( Radio Nieuwenhuis ) aan het Adelaarsplein een opname van mij maakte.. 2 liedjes van Heintje Simons, ”Omaatje Lief en Ik Hou Van Holland” de opname heb ik nog steeds in mijn bezit en gedigitaliseerd..

Mijn ouders stuurden toen een copy naar het tv programma Stuif Es In met Ria Bremer om te kijken of ik mee mocht doen, na een paar dagen werd er gebeld door de manager van Heintje, Addy Kleingeld, het feest ging niet door ik mocht er niet optreden, dus dat was een flinke tegenvaller, gelukkig kwam het in 1983 allemaal goed

Na mijn lagere school en kindertehuizen was het advies van het MOB ( Medisch Opvoedkundig Bureau ) om het voortgezette onderwijs te volgen op de L.E.A.O ( Leerlingstelsel Administratief Onderwijs )..De Immenhorst te Apeldoorn, ik wilde daar helemaal niet naartoe want al mijn vriendjes gingen naar de LTS.

Bijna twee maal een brugklas gedaan en toen ging het goed fout!!

De leraar Engels, de heer Salentijn trok mij aan mijn nekharen omhoog van mijn stoel, terwijl ik niets gedaan had, door mijn tranen en een rode waas pakte ik een grote brede meetlat die bij het schoolbord stond en sloeg hem daarmee recht in zijn gezicht, zo die zat, het gevolg daarvan was dat ik van school moest en naar een internaat ( De Kuil te Beekbergen)

Daar leerde ik discipline, sporten, metaalbewerking, houtbewerking, schilderen en koken. Het laatste beviel mij het best en ik haalde er mijn koksmaat diploma, ik leerde er ook serveren oftewel bedienen. Zo moesten we met kerst hoge heren van het ministerie van Cultuur en Wetenschap bedienen tijdens een kerstdiner in Lochem , ik was er wel trots op.

 


Na het Internaat avontuur ( 16 maanden ) ging ik aan de slag als zodoende bij De Gelderse Boer in Twello ( later een Chinees Restaurant ) van de familie Schake, leuke tijd maar lange dagen en het betaalde slecht ik ging elke morgen van huis, om 9 uur te beginnen tot ‘s avonds 23 uur, op mijn Mobiletje heen en weer door weer en wind, daarna werkte ik bij Motel Apeldoorn aan de JC Wilslaan, nu een parkeerplaats van de Juliana toren en daarna nog bij De Rustende Jager aan de Zutphensestraat ( ook al weg )

Toen een hele tijd bij de Tima aan de Fabrieksstraat. mooie tijd en goed verdienen in 2 ploegen, van het eerste loon kocht ik mijn Zundapp KS 50, een blauwe, en was zo trots als een pauw.

Na de Tima volgde nog Van Beurden in Ugchelen, ook een textielveredelingsbedrijf en ook nog bij de Amefa gewerkt..

Toen in 1978, de dienstplicht, twee maanden Bergen Op Zoom voor een rijopleiding, daarna twee maanden naar Leiden, koks opleiding, dat was natuurlijk een makkie. Prachtig mooie tijd gehad die 14 maanden duurde, ook nog op een grote oefening geweest in Duitsland ( Saxon Drive) NATO. Inmiddels woonde ik samen aan de Arnhemseweg 185A boven waar toen de Houtkubus zat van Louis Bouwmeester.

Mijn vriendin toen solliciteerde voor mij bij de PTT zoals het bedrijf toen heette en ik werd aangenomen.

Vrijdags zwaaide ik af met Groot Verlof en ‘s Maandags begon ik al bij de PTT, waar ik nu al bijna 43 jaar werk. In die tijd van 1975 tot 1980 trad ik veel op met mijn eigen orkest “Andy And His Music Stars”, waarvan mijn vader het management deed.

In 1975 deden we mee aan een talentenjacht en won ik een proefopname bij EMI Bovema….My Boy van Elvis en In The Still Of The Night van Jack Jersey exact 8 jaar later werd “Ik Mis Je”uitgebracht bij EMI...de Nederlandse vertaling van….”In The Still Of The Night”….toeval?? In 1976 brachten we als “Andy And His Music Stars” onze eerste singel uit op het Gullen label….van Engelsman Ron Gullen..de nummers werden geschreven door Jerry Eckhardt ( Jerry Reno ) de opnames vonden plaats in Nederhorst Ten Berg..2 nummers,.. “C’mon Carolyn’ en ”Littlle Little Lady”...de single verkocht lokaal goed..en we werden opgemerkt door een aantal theater bureaus...zo werkten we veel voor Jan Jochems Theater bureau ( man van Ronnie Tober ) die we vanuit Giethoorn hielpen verhuizen naar de Marchantstraat in Apeldoorn, om de hoek dus..alles gebeurde met de VW bus van mijn vader en zaten bij elkaar op schoot..Erik Nijsen reed toen..als dank kreeg ik later nog een manou tuinstel van Ronnie die op het dakterras* terecht kwam aan de Arnhemseweg ( *die er nog steeds is )...later kwamen we ook in contact met Henk Van Leur..Theater Bureau Mabri….die veel in ons zag. We zaten in shows met “Het Cocktail Trio”,”Imca Marina”, Trompettist “Marty”,”Estralita”,”De Mabri Dancers” en we begeleiden vele artiesten ook zong ik vaak solo waar ik via Theaterbureau Mabri het hele land werd doorgestuurd voor 30 of 45 minuten optredens heel vaak kwam ik dan Anneke Grönloh tegen en zongen we samen “When The Saints Go Marching In”.

intussen was er ook contact met JR Music te Rucphen….Henk Voorheijen...de oude compagnon van Jack De Nijs ( Jack Jersey )….in 1978 werden de eerste demo’s opgenomen in Roosendaal ( N.BR )met producer Jack Verburgt een pracht muzikant.. zie hem nog zo zitten spelend met een shaggy in zijn mondhoek later werkte hij 20 jaar samen met Andre Hazes en is op vele concerten van voorgenoemde te zien..in 1980 de eerste solo single bij Polydor..”Call It Love” een aantal jaren later werd ik via het tv medium en radio zenders de top 40 in geschoten..en haalde mijn eerste solo succes “Ik Mis Je” ( Top 40 nr. 29 ) in 1983...ik verscheen in TV programma’s zoals Zomerhits ‘83 ( Veere ) Op Volle Toeren uitzendingen, Top Pop en Nederland Muziekland....heb alle opnames jaren lang op VHS bewaard en toen overgezet naar DVD..de complete uitzendingen.. ik werd door heel Nederland herkend en gewaardeerd..vele opnames en uitgaven zouden nog volgen...helaas overleed mijn manager Dick De Nijs ( de broer van ) de man met de contacten en Knowhow...de weg naar ander en nieuw repertoire was net ingeslagen….ook “Ik Mis Je” werd in het Duits tussendoor nog opgenomen “Du Fehlst Mir” …..in 1987 maakte ik mijn laatste Op Volle Toeren opname mee in Monastir ( Tunesie)...vanaf de tijd dat ik bij de PTT begon startte de vriendschap met collega Bert Klomp die toen heel veel werk verzette als Dick De Nijs te druk was met andere zaken, Bert werd mijn vriend en vaste begeleider voor jaren en heeft vanaf dag 1 alles meegemaakt...zo reden we door heel Nederland met de Ford Fiesta 1100..volgestouwd met boxen...versterker en andere zaken..we hebben wat afgelachen en gereden..en vroegen ons altijd af wanneer de wagen het zou begeven heb er ook nog een tijdje gewoond ( Hoekelum 15 )...na de breuk met mijn vriendin. Mooie tijden meegemaakt zelfs met twee schonen uit Noorwegen…..maar dat is prive!!

In 1994 nam ik nog weer een Nederlandstalige cd op met twee zelf geschreven teksten, omdat het anders te duur zou worden..Jeany en Kom Naar Bed M’n Liefste..andere teksten en de muziek werden vervaardigd door Wim De Vries die ik al kende vanaf de lagere school..( Wormenseschool ) een super muzikant en goede vriend.

De cd werd gesponsord door videotheek Jambo en mijn vader..er werden er 1000 gemaakt….met een aantal van die liedjes was ik de allereerste artiest die zong bij de opening van de Oranjerie...( nu bijna dood gebloed )..na mij de beurt aan De Havenzangers...met Henk Pleket ( die mij een paar weken daarvoor het eerste exemplaar van “Jeany” uitreikte bij videotheek Jambo ) en Erik Nijsen waar ik met “Andy And His Music Stars”een aantal jaren muziek maakte...na “De Havenzangers” was het de beurt aan Marco Borsato...het gehele programma werd live uitgezonden door Omroep Gelderland in “Dubbeluur”

 In 1996 werkte in nog mee aan Live Tv vanuit het nieuwe stadhuis aan het Martktplein ( Transporten Oost Europa )..geweldig was dat….het jaar ervoor was ik op 19 Augustus getrouwd in Lodz ( Polen )  met mijn Poolse vriendin  Beata Szczepanska….

We kregen van ieder stel op onze bruiloft 200 dollar, en van mijn schoonouders 1800 dollar..ik stond perplex..hier geeft men meestal 50 euro..dus dat was echt niet normaal..in September 1997 reisden we voor 10 dagen af naar Amerika waar ik een auto had gehuurd..bij het Memphis Airport..we sliepen de eerste 2 nachten in het Raddison hotel..super de luxe met fantastisch eten..de twee dagen brachten we door in Memphis met natuurlijk het bezoek aan de Sun Studio, waar Elvis Presley zijn carriere begon en natuurlijk Graceland waar hij vanaf 1957 tot zijn dood op 16 Augustus 1977 woonde….wat een ervaring!! Daarna hebben we nog Nashville, Biloxi en New Orleans bezocht...een super tien daagse was het..en toen nog een analoge foto camera dus elke keer gauw het rolletje weg brengen en na twee uur de foto’s ophalen...heb alles keurig in mappen zitten.

In 1998 op 8 Oktober werd onze prachtige dochter..Precious Ashley Ewa geboren..wat waren we blij..en gelukkig want tijdens de zwangerschap bleek er een vleesboom in de baarmoeder van mijn vrouw te zitten..een jaar na de bevalling werd de volledige baarmoeder verwijderd door verzakking..mijn vrouw toen slechts 29 jaar oud.

1999...weer een prachtig jaar wat muziek betrof..ik ging een Engelstalig album opnemen met de originele playbacks van Jack Jersey…..14 nummers in totaal opgenomen op een zolder in Bergen Op Zoom bij Mark Van De Heuvel…..een eer betoon..”Memories” geheten…

In 2001 kwam ik in contact met Bert Losscher in Olst die een kennis had “Hans Van Haarlem” met een eigen platen  label “Rarity Records” hij zocht iemand met een Elvis achtige stem om een cd op te nemen met echte muzikanten dus geen band werk..en zo geschiede..het album met 60er jaren klassiekers en een aantal nummers van Bert Losscher en mij  kwam in 2003 uit op cd “Andy White” waarom die naam vroeg ik later ...waarop hij antwoordde Andy Tielman heeft ook eens bij mij opgenomen en die was donker vandaar “Andy White”..ik vond het niks maar toe maar……

Na 2003 nam ik nog een aantal albums op in eigen beheer..in Apeldoorn en Vlaardingen.

2011…. op 3 Oktober verloor ik mijn vrouw na een gevecht van twee en een half jaar met  acute myloide leukemie  ze werd slechts 41 jaar..de dag na de begrafenis op het Heidehof werd onze dochter 13.

Precies vandaag 3 Oktober 2020 is ze er al 9 jaar niet meer….de pijn is langzamerhand minder geworden maar het gemis des te groter….inmiddels is mijn dochter moeder geworden van ook een prachtige dochter geboren op 20 Mei 2020..Georginia..Beata Elisabeth….een gods geschenk...gelukkig heb ik alle eenzame jaren mijn dochter, mijn hond James..mijn vrienden en mijn muziek gehad..zeker weten doe ik het nooit maar het had voor mij ook anders kunnen lopen……….maar gelukkig geniet ik van wat er nog wel is!!

Nu Oktober...  2020 is het zingen nog steeds mijn grote liefde..en redding….geef ik al een aantal jaren goed bezochte huiskamer en tuin concerten..en heeft verdienste nooit prioriteit gehad..binnenkort start ik met opnames in Vlaardingen met nummers waar ik persoonlijk door de jaren heen iets mee gehad heb..wat ik ook mis zijn de gezellige muzikale Zondag middagen in De Stolp ( ICEJA ) waar ik veel nieuwe vrienden heb opgedaan..en de Oranje park concerten waar ik 3 keer al mocht staan in een geweldige ambiance..en sta ik nog even stil bij het verlies van geluidsman Erik Nijkamp….ik ben gezegend dat ik voor vele mensen iets heb kunnen betekenen….vandaag de dag bezoek ik alle verzorgingstehuizen prodeo in Apeldoorn of net iets er buiten….met de “Oud Maar Goud Toer”...voor de mensen die Nederland hebben op gebouwd tot wat het nu is ...een welvaart staat..waar we allen van profiteren..dus veel respect is op z’n plek…..en de voldoening die ik daar uit haal voor mezelf is onbeschrijfelijk…ik zal blijven zingen tot de dag dat het niet meer gaat...muzikaal en of fysiek….en dat het  applaus stopt….tot dan…...Andy/

P.S zorg voor elkaar en blijf gezond het Corona virus overwinnen we alleen samen.

 

Andy.

30 September 2020

Hieronder kunt u een reactie plaatsen op dit verhaal.

Reactie plaatsen

Reacties

ria vd pluijm
4 maanden geleden

mooi zie dat nu pas,

wiebe adema
6 maanden geleden

hallo Andy,
ik heb je verhaal ademloos gelezen, wat heb je dát mooi geschreven, het boeide van de eerste tot de laatste letter.
ik ken je nog van vroeger, van het rolschaatsten op de adelaarslaan...je begon vaak spontaan te zingen, en dat klonk natuurlijk geweldig tussen die flats.
Ga lekker door met wat je bezig houdt en plezier geeft...ik gun het je van harte

gr.wiebe adema

Albert
2 jaar geleden

Hallo Andy,
Misschien heel misschien herinner je mij, ik was een vriend van Bert Visscher een klein moment ook bij Bert gewoonte, voordat ik naar Thailand Bangkok ben verhuist en nog steeds woont,
Maar mijn vraag aan jou is weet jij ook hoe het met Bert gaat, ik krijg op mails etc geen reactie meer.
En op de Koningstraat in Olst daar is hij niet meer woonachtig, wat ik als laatste hebt vernomen woont hij in Olst in een bejaardentehuis of aanleun woning.
Wellicht een reactie.
Vr Gr
Albert van Doorn
Bangkok Thailand.

Rijmert Buitenhuis,Hoevelaken
2 jaar geleden

Mooi verhaal Andy,soms heb ik inderdaad het idee
dat bepaalde talenten in families zitten.Heb wel altijd muziek gemaakt,speel gitaar voor wat het waard is.Ben nu 83 j.mijn muzieksmaak is veranderd,maar geniet nog steeds.

Fred
3 jaar geleden

Hey Andy, jij hebt ook het nodige voor je liezen gehad ,het blijkt uit je verhaal dat muziek een goede genezer is bij problemen.Ikzelf ben getrouwd met Toma uit Oekraine , En voor mij geld het gaat er niet om hoe je het doet maar hoe je het voelt en dat je dat in de muziek weergeeft. Ik wens je veel succes in alles wat je doet en gaat doen. Groetjes Fred

Rob Boshuis
3 jaar geleden

Mooi levens verhaal Andy! Boeiend.
Nooit vergeet ik jouw gastoptreden op de Marshoeve in Loenen ter ere van ons 12 1/2-jarig huwlijk, geregeld door, ja, Bert Klomp!
Tot ziens ergens ..... ;-)
Ga door en geniete en laat ons genieten van je muziek!!
Greetz

Jeannette van Oorspronk
3 jaar geleden

Respect voor je verhaal en openheid. Een leven met traan, maar ook een lach. Ik weet nog, dat je bij mij op de verloving gezongen hebt aan de Deventerstraat. Ergens in de jaren 70. Goede herinneringen aan jouw optreden toen.

Bert Klomp
3 jaar geleden

Wat wist ik eigenlijk nog een hoop niet van je. Mooi verhaal. Respect!

Roza van Manen
3 jaar geleden

Wat een mooi en openhartig verhaal van je leven, heb veel bewondering voor hoe je het beschreven hebt.

Rikje Barnwell-van Zwam
3 jaar geleden

Wat een kleurrijk verhaal!! Ik heb er van genoten. :)