Alleen kun je veel, samen kun je alles.

Danny Huizer

Getogen in Zuid!

 

Ik ben Danny Huizer, 56 jaar en ik woon met mijn vrouw Netty aan de van Roekelweg, ik ben vader van Lizzy (28) en in het dagelijkse leven werkzaam bij Zorggroep Apeldoorn e.o.. naast deze baan ben ik ook nog fractievoorzitter en lijsttrekker van GroenLinks Apeldoorn. Dit verhaal gaat echter niet over de verkiezingen maar over mijn leven in onze prachtige wijk Zuid. In mijn vrije tijd loop ik maandelijks met een stel andere vrijwilligers door het Zuiderpark om de rommel op te ruimen. Om er maar gelijk aandacht voor te vragen: iedere derde zaterdag van de maand kunt u/ kan jij ook komen helpen. We starten altijd om 9.45 uur met een bakkie in het Buurthuis. U bent van harte welkom!!!

Zoals de titel al laat doorschemeren ben ik wel opgegroeid in Zuid maar er niet geboren. Ik ben in 1965 geboren aan de Derk Kamphuisweg 32 in Ugchelen. Mijn ouders (Gijs Huizer en Mijnie van Twillert) woonden daar met mijn zus Lydia bij mijn opa en oma Huizer in een tot woning verbouwde schuur. Tegenwoordig zouden we dat een Tiny House noemen. Soms fiets ik er nog wel eens langs en dan is vanaf de weg nog altijd een deel van dat huisje te zien. Ik heb daar niet lang gewoond (mijn opa en oma nog wel). In 1966 is mijn zusje Esther geboren en dat was al aan de Casper Fagelstraat in één van de flatjes. Ook daar hebben mijn ouders niet lang gewoond. Mijn eerste herinneringen van wonen in Zuid zijn aan de van Hogendorpstraat. Daar heb ik tot aan mijn trouwen op nummer 22 gewoond. 


Derk Kamphuisweg Ugchelen


Molenberg in Lieren, kolenhandel van Twillert


Van HogendorpstraatHet was een tijd waarin de melkboer (de Haan) nog aan de deur kwam, de schillen werden opgehaald en de scharensliep af en toe door de straat reed. Ik kan mij ook nog een bakker herinneren die langskwam. Overal zag je in die tijd van die plastic rekjes met lege melkflessen en boodschappenbriefjes bij de voordeuren staan. De overige boodschappen werden gehaald op het Nolenplein bij de groenteboer en de Centra.

Mijn  kleuterschool en de lagere school was de koningin Emmaschool. Mijn vroegste herinneringen zijn aan een grote lage tafel met zand erin waarin ik heerlijk met speelgoed kon spelen. Een andere herinnering in het jaarlijkse hoogtepunt dat we bestek mee mochten nemen naar school om daar patatjes, appelmoes en vla te eten met elkaar. De cafetaria aan de 1ste Wormenseweg tegenover mijn kleuterschool leverde al dat lekkers. Volgens mij heette die cafetaria “de Viersprong”. Het grappige is dat ik drie jaar geleden mijn besteksetje nog terug heb gevonden, de pleister met daarop geschreven mijn naam zat er nog op.  Van de lagere school weet ik nog dat we netjes in tweetallen in de rij moesten staan om naar het lokaal te gaan en dat als je aan de vroege kant op het plein was, je mocht helpen de schoolmelk naar binnen te brengen. Voor de gymlessen liepen we keurig in de rij naar het gymlokaal aan het Koekoekspaadje of naar het Zuiderpark. 

Andere herinneringen zijn het donkere kamertje waar de papieren werden gestencild, een ruimte met de typische geur van inkt. En natuurlijk de namen van enkele leerkrachten: juffrouw de Boer, Juffrouw Gaastra, meester Rutte, meester Huizinga en meester Simons. Klasgenootjes waren onder andere Simon, Eli, Wijnand, Nancy, Geertje, Kitty, Martin, Heleen, Herman, Andre, Henriette, Helma, Minke, Tammo en Gert. Ongetwijfeld ben ik er een aantal vergeten op te noemen.

                 

                    Koningin Emmaschool                                      

Afscheid reünie Dr. De Vissermavo 1988


 

In deze jaren werkte mijn vader eerst als bij de Remeha (ketelbouw) en later bij Gijs van de Scheur (internationaal transport, zat aan de Hoenderparkweg). In de schoolvakanties mocht ik altijd met hem mee. Bij de Remeha mocht ik op allerlei bouwplaatsen in het land de ketels van binnen in de menie zetten. Ik herinner mij vooral het koffie drinken bij de Albert's Corner, de tweede bak mocht jezelf pakken en nog gratis ook. Dat maakte indruk op mij. Toen mijn vader op het buitenland reed ging ik vaak mee. Op de Duitse autobaan op schoot met het grote stuur in mijn handen. Ik vond het prachtig als kind. Later mocht ik niet meer mee i.v.m. de verzekering en ging ik in de schoolvakanties logeren bij opa en oma Huizer en ging ik met opa mee op de vrachtwagen van “Zeepfabriek Gouda”. Later heeft mijn vader daar ook nog jaren gewerkt. De vrachtwagen mocht in die tijd nog aan de Kayersdijk worden geparkeerd. Mijn vader nam mij als kind met enige regelmaat ook mee naar het café van Tinus van Gemert en later naar de Grolschbar. Bijnamen van andere bezoekers zoals Streepie en Vlekkie weet ik mij nog altijd te herinneren, maar hoe ze eruit zagen: ik heb werkelijk geen idee. De bijrijders van mijn vader, Sjakie en later Henkie, waren er ook altijd bij. De broer van Sjakie (Bennie) reed met een soort van eerste foodtruck langs bouwplaatsen met allerlei lekkers. Ik heb in die tijd veel gevulde koeken en speculaaspoppen van hem gekregen. 

Mijn moeder heeft jarenlang bij de Wibra (Adelaarsplein, Ordenplein en het centrum) gewerkt.  Ik denk dat velen haar nog goed kunnen herinneren. Zij komt van oorsprong uit Lieren. Mijn opa van Twillert was jarenlang de kolenboer in Lieren. Ik heb geen herinneringen aan het huis in Lieren. Wel aan hun huis aan de Talingweg, daar hebben mijn opa en oma heel lang gewoond. Zij woonden op de hoek van de Mussenweg met een grote speeltuin grenzend aan de achtertuin. Mijn ouders wonen inmiddels alweer zo’n jaar of 10 aan de Rietzangerweg. Dat vind ik wel bijzonder, het is slechts enkele meters van de plek waar mijn eerste schoonouders aan de Gaaiweg woonden. 

Als peuter ben ik gevallen en daar heb ik destijds epilepsie aan overgehouden. Om die reden mocht ik niet sporten, wel mocht ik muziek maken. Met enkele vriendjes van de lagere school (André en Gert) was ik tamboer bij de Koninklijke Stedelijke Harmonie. We deden mee aan wedstrijden en liepen in Apeldoorn mee met de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten en met de jaarlijkse carnavalsoptocht. 

Na mijn lagere school ben ik naar de brugklas van  het Myrtus college (ook aan het Koekoekspaadje) gegaan. Dat heeft echter niet lang geduurd. Na het eerste jaar ben ik naar de Vissermavo aan de Maasstraat gegaan.  Daar was ik beter op mijn plek. Daar heb ik vier fantastische jaren beleefd. We hadden een gezellige vriendengroep op de school en elke dag was een feestje. Althans voor ons, ik weet niet of alle leerkrachten er net zo over dachten😊. In de pauzes gingen we snoep kopen bij de Spar, lekker vers brood bij bakker Broer of een bakkie doen bij Kayersheerdt. In diezelfde jaren zette ik mijn eerste stappen in het Buurthuis aan de Maasstraat. Met vrienden een biertje drinken en dansen op de muziek van Madness en The Specials. Geweldige tijd beleeft en ook in het Buurthuis mijn eerste vrouw Marjon leren kennen. Zij woonde destijds met haar ouders (Annie en Henny) en broertje (Alexander) aan de Gaaiweg. Behalve naar het Buurthuis gingen we ook naar de Boerderij in Beekbergen, een disco in Hoenderloo en af en toe een feestje bij de Apeldoornse Boys, DDH of bij de korfbalvereniging aan de Rijnstraat.

Op mijn zeventiende ben ik met mijn diploma op zak gaan werken. Ik wilde graag net als mijn vader en opa vrachtwagenchauffeur worden. Mijn eerste baantje was in de afwaskeuken bij Troelstraoord in Beekbergen. Op mijn Kreidler reed ik dagelijks met veel plezier naar mijn werk. Al snel rolde ik vanuit de afwaskeuken het koks-vak in en ben ik als leerling-kok bij Randerode aan het werk gegaan. Later ook nog als kok gewerkt bij Mandala, het Grotenhuis in Twello en het Zonnehuis in Beekbergen. Op mijn twintigste ben ik met Marjon getrouwd en zijn wij gaan wonen aan de Kobaltstraat. Daar is mijn dochter ook geboren. Het was een dubbel flatgebouw met onder de bewoners veel saamhorigheid. We hadden een kroeg in de kelder en daar waren we regelmatig met buren te vinden. In die jaren hebben we ooit nog eens van 105 tweepersoons lakens een grote Nederlandse vlag gemaakt die we bij wedstrijden van Oranje hesen. Het hele gebouw was dan bedekt. Andy de zingende postbode  woonde in die tijd ook bij ons in het gebouw en hij verzorgde dan het Wilhelmus. Ook hier weer veel lol gehad.


De levensgrote vlag in de Kobaltstraat


De vrachtwagen van pa Huizer


Mevrouw Huizer links naast de kassa

bij de Wibra Adelaarslaan.Tegenwoordig ben ik alweer 21 jaar met Netty getrouwd en woon ik vanaf 1997 aan de van Roekelweg. In onze vriendenkring zijn nog altijd enkele vrienden (Gerard, Gerty, Frits en Wilfred) vanuit het Buurthuis en vanuit de buurt. Regelmatig maken we er met elkaar een feestje van en lachen we om  de verhalen van inmiddels tientallen jaren Zuid. Zoals gezegd: ik ben geboren in Ugchelen, maar getogen in Zuid.  Als ik terugkom van vakantie en ik rij langs de kinderboerderij dan komt er altijd een glimlach op mijn gezicht, ik ben dan weer thuis in Apeldoorn. in Apeldoorn-Zuid om precies te zijn. 

Danny HuizerReactie plaatsen

Reacties

Danny Huizer
2 jaar geleden

Dankjewel ❤

Lizzy Huizer
2 jaar geleden

Heel leuk verhaal en foto's pap! X

Jan van Kleeff
2 jaar geleden

Hoi Dany,

Weet niet of je mij nog zult herinneren, ik woonde op nr. 20 en was je wat oudere buurjongen. Volgens mij heb je nog bij mij op schoot gezeten. Ben nu 71 jaar en woon in Nunspeet. Leuk verhaal en het wekt ook bij mij leuke herinneren op. En ik heb ook op de koningin Emma school gezeten. Juf Gaastra, juf Visser, meester Teeuw.

Danny Huizer
2 jaar geleden

Hallo Jan. Jazeker ken ik jou nog. Leuk van je te horen!!

Jan van Kleeff
2 jaar geleden

Hoe is het met je ouders? Sinds mijn vader gedwongen moest verhuizen naar avondzon, hij had te veel zorg nodig, heb ik ze niet meer mogen ontmoeten. En atuurlijk hoe is het me Lydia en Esther?

Danny Huizer
2 jaar geleden

Hoi Jan. Met mijn ouders gaat het erg goed. Dat geldt ook voor Lydia en Esther. met jou ook alles naar wens?

Jan.vankleeff
2 jaar geleden

Goed om te horen. Doe ze de groeten als je wilt. Met mij gaat het weer prima. 2020 een hartinfarct gehad, toen voor het eerst in een ziekenhuis gelegen. Na het dotteren weer naar huis en niets meer te merken alleen wat eerder moe.

Danny Huizer
2 jaar geleden

Ook goed om te horen dat het goed gaat met jou. De groeten van alle Huizertjes:-)

Alex
2 jaar geleden

Weinig indruk op je gemaakt😀

Danny Huizer
2 jaar geleden

Hahaha. Wees er maar blij om😆

Ilse Beemsterboer-Mattemaker
2 jaar geleden

Leuk om te lezen Danny, heel herkenbaar. Ik heb bij je zus Esther in de klas gezeten en woonde aan de Johan de Wittstraat 16, Ook op de Emmaschool en Vissermavo gezeten.

Danny Huizer
2 jaar geleden

Hoi Ilse. ik herinner mij jou ook nog. Ik zal Esther de groeten overbrengen.

Mirjam
2 jaar geleden

Wat n leuk verhaal Danny! Ik ben geboren en getogen aan de Talingweg en wij hebben jarenlang naast je opa en oma gewoond! Zulke lieve mensen!! We hebben elkaar in onze jeugd vast wel s gezien hihihi. Inmiddels ben ik al 42 jr weg uit Apeldoorn en woon aan de andere kant vd oceaan maar Apeldoorn-Zuid blijft ‘thuis’ voor mij😉

Danny Huizer
2 jaar geleden

Hoi Mirjam. wat grappig en wat leuk dat je nog steeds Apeldoorn-Zuid volgt. Mijn opa en oma waren inderdaad lieve mensen

Mieke Havekes
2 jaar geleden

Hoiiii Danny mooi om te lezen dit. Mooi geschreven hoor 👍😘

Danny Huizer
2 jaar geleden

dankjewel Mieke!!

Gerrit Termaat
2 jaar geleden

Leuk verhaal. Zelfde leeftijd. Ook geboren in Ugchelen en vanaf 14e altijd in zuid. Uiteraard buurthuis ..... mooiste tijd tot nu toe.

Danny Huizer
2 jaar geleden

het was zeker een mooie tijd!!

Dick Rondhuis
2 jaar geleden

Hallo Danny,
Geweldig goed verhaal, ik herken er diverse dingen in. Hartelijke groeten aan de familie van ons!

Danny Huizer
2 jaar geleden

ik zal de groeten zeker overbrengen!!!

Jaco van de Zandschulp
2 jaar geleden

Wat een prachtig herkenbaar verhaal.
Mijn vader kwam ook uit Lieren
Heb op de Visser Mavo gezeten en daar ook “mijn” Marion leren kennen

Danny Huizer
2 jaar geleden

dankjewel!!

Henriette mulder gassenaar
2 jaar geleden

Leuk stukje veel herkenbaar alleen foto emmaschool was nieuw voor mij leuk om te zien! Groetjes

Danny Huizer
2 jaar geleden

hoi Henriette.

ik heb nog meer foto's van de Emmaschool gevonden; als je ze wilt zien, d.huizer@apeldoorn.nl

Peter
2 jaar geleden

Leuk om te lezen Danny, je kon echt goed dansen vroeger kun je dat nog steeds 😁

Danny Huizer
2 jaar geleden

zodra er SKA-muziek uit de speakers komt, begin ik als vanzelf te dansen. nog steeds zo goed als vroeger, alleen niet meer zo lang achter elkaar;-)

Linda
2 jaar geleden

Wat een bijzonder mooi verhaal
Geweldig om te lezen wat er zoal afspeelde in Apeldoorn zuid 😊

Danny Huizer
2 jaar geleden

Dankjewel. onze buurt heeft vele verhalen!!

anneke kleverwal
2 jaar geleden

Wat een leuk verhaal superrr

Danny Huizer
2 jaar geleden

dankjewel!!

chris wezenberg
2 jaar geleden

Mijn zuster Thea uw Bakker en ik hebben jaren brood bezorgd bij de Fam Huizer en hebben de kinderen Huizer dus op zien groeien

Danny Huizer
2 jaar geleden

bedankt voor je reactie. nu kan ik de naam van de bakker ook weer herinneren.

Andy
2 jaar geleden

Hallo Danny wat een prachtig verhaal en foto's heerlijk leesvoer, en van de Kobaltstraat klopt helemaal ik woonde daar van 1986 tot 1995 nu alweer 26 jaar aan de Valkenweg Groetjes!!

Danny Huizer
2 jaar geleden

het was een gezellige tijd daar aan de Kobaltstraat!!!